fbpx

90 éve nem történt olyan, mint amit a Ferrari idén vitt véghez

Vasárnapi le mans-i sikerével a Ferrari történelmet írt 2024-ben. Az olaszok egyazon évben megnyerték a Monacói Nagydíjat és a Le Mans-i 24 órás versenyt is.

Charles Leclerc jóvoltából májusban hosszú évek után megnyerték a Forma-1-ben a Monacói Nagydíjat, hétvégén pedig az Antonio Fuocoval is fémjelzett #50-es autó pedig behúzta a legendás endurance versenyt Le Mans-ban.

A Ferrari ezzel elmondhatja magáról, hogy egy évben a tripla korona három versenyéből, kettőt is megtudott nyerni gyári színekben.

Márpedig erre nagyon-nagyon rég volt példa, egészen pontosan 90 éve, 1934-ben.

Akkor ezt egy másik olasz gyártó, az Alfa Romeo tudta elérni. Még a Forma-1 előtti, Grand Prix érában megtartott Monacói Nagydíjat Guy Moll nyerte, míg a Le Mans Cup néven futó 24 órás viadalt Luigi Chinetti vezényletével.

Tehát a Forma-1 éra óta még egy gyártó sem tudta azt véghez vinni, mint idén a Ferrari. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az elmúlt évtizedekben nagyon kevés átmenet volt a Forma-1 és Le Mans között csapatszinten, viszont az F1 hőskorában azért erre jóval több példa volt, de akkor se jött senkinek.

Címvédés: Idén is a Ferrari nyerte a Le Mans-i 24 órást