fbpx

Interjúban árulta el Marko, hogy nemrég súlyos COVID-fertőzésen esett át

Kisebbfajta csodának számít, hogy Helmut Marko a Red Bull boxában segíthette Max Verstappent a 60. nagydíjgyőzelméhez Montrealban.

Mint a 81 éves grazi az oe24 interjújában elárulta, pár nappal előtte még súlyos beteg volt. Miután visszatért Stájerországba, Marko beszélt a Max Verstappen jelenségről, egy esetleges Mercedeshez való igazolásról és a saját helyzetéről.

oe24: Marko úr, gratulálunk Verstappen montreali győzelméhez és a taktikai bravúrhoz …
HELMUT MARKO: Köszönjük! Holott Max annak köszönhetően nyert, amit én Verstappen-faktornak nevezek.

oe24: Olvastuk, hogy a csapata becsapta Verstappent a győzelemért, mert egy súlyosan sérült autóval hozta be a boxba, hogy megelőzze a biztonsági autós időszakot. Jogos volt a büntetése?
MARKO: Nem fogok erről többet beszélni, túltesszük magunkat a háromhelyes visszaesésen. Akkor még nem tudtuk, hogy mennyire komoly a sérülés. A rendelkezésünkre álló kameraállásból nem láthattuk. Azt akartuk, hogy Checo folytassa, mert ezen a versenyen bármi benne volt. Sosem tudhatod, mennyi törmelék repül le. Mások is több lógó alkatrésszel mentek körbe. Lewis Hamilton pedig egyszer három keréken nyert Silverstone-ban.

oe24: Azt mondják, hogy a konkurencia egyre közelebb kerül hozzátok. Verstappen mégis 31-ről 56 pontra növelte előnyét Montreal után. A világbajnokság úgy tűnik, újra egyértelmű történet a Red Bullnak…
MARKO: Nem lesz egyértelmű menet, mert az autónknak és a szimulátorunknak vannak bizonyos gyengeségei. De keményen dolgozunk rajta, hogy ezt kijavítsuk. Mindig is tisztában voltunk vele, hogy nem fogjuk mindegyik versenyt megnyerni. Nekünk jó, ha a többiek nem tudnak összhangot teremteni. Ha minden rendben alakul nálunk, Max megelőz mindenkit a versenyen.

oe24: Egyesek szerint Verstappen Norris vagy Russell autójában is nyert volna Montrealban. Te is így érzed?
MARKO: Igen. Egyedül Maxnak van meg a versenyintelligenciája és a magabiztossága ahhoz, hogy ha kell, rálépjen a gázra. Ettől eltekintve alakulatunk abszolút helyes stratégiát választott.

oe24: Mi a szimulátorotok gyenge pontja?
MARKO: Nem szimulálja megfelelően a kanyarokat. Technikailag a legkorszerűbb, csak nem megfelelően van felprogramozva vagy értelmezve.

oe24: Amit a régi szabályok szerint aligha gondolt volna bárki is lehetségesnek: A Mercedesnek hirtelen úgy tűnik, hogy újra van egy győzelemre képes autója. Egy komolyabb versenytárs lettek a Red Bullnak?
MARKO: Nézzük. A következő három versenyen kiderül, mennyire jók az autóik valójában. A Mercedes tavaly Barcelonában erős volt, aztán meg nem. Utána jön két legendás versenypálya, Spielberg és Silverstone, és akkor majd kiderül, hogy hol állunk.

oe24: A Mercedes megújuló ereje reálisabbá teszi Verstappen esetleges Mercedeshez igazolását?
MARKO: Most olvastam, hogy leigazolják Antonellit

oe24: Ez csak egy pletyka. Toto Wolff az oe24-nek azt mondta, hogy a lehető legtovább akarja kihúzni a második pilótafülke kérdését Russell mellett…
MARKO: Teljes mértékben a világbajnokság megnyerésével foglalkozunk. Ezt már láttuk: Ha nem vagy teljesen koncentrált, akkor hamar alkalmatlanná válsz a győzelemre.

oe24: Ki tudjátok majd pihenni magatokat a fárasztó hármas versenyhétvége előtt, amelynek közepén a hazai verseny lesz Spielbergben?
MARKO: Az Osztrák Nagydíj körül kicsit több is történik, ez igaz. Ezért a futam remélhetőleg nyugodt lesz.

oe24: Hogy újra összeszedd magad?
MARKO: Igen, a monte-carlói hétvége után igen ki voltam merülve. Koronavírusos lettem, és még beszélni sem tudtam. Most már újra rendben vagyok.”

Marko szerint a többi csapat nem innovatív, csak a Red Bullt másolják

Forrás :