fbpx

Vasseur reméli, hogy letudták a sz*rt Kanadában a teljes szezonra

Fred Vasseur bízik benne, hogy a Ferrari a múlt hétvégén átélte a szezon összes nehezebb részét, miután a Kanadai Nagydíjon katasztrofálisan szerepeltek: versenyzőik nem jutottak be a Q3-ba a szombati kvalifikáción, majd a vasárnapi futamon is kettős kiesést könyvelhettek el.

Charles Leclerc számára a problémák szinte azonnal elkezdődtek a 70 körös futamon, miután az SF-24-es autójában motorproblémák jelentkeztek. Később a változó körülmények közepette megkockáztatott egy korai váltást slickre, de a lépés nem vált a számára, és végül a 43. körben feladta a versenyt. A garázs másik oldalán Carlos Sainz küzdött a középmezőnyben, és sérüléseket is összeszedett, majd összeütközött Valtteri Bottas Kick Sauberjével. Az utolsó szakaszban végül megpördült, aminek következtében az autója Alex Albon Williamsének ütközött, mielőtt visszabicegett a boxba, ahol szintén kiesett.

Bár a pilóták a szombati nap folyamán a tapadás hiányáról beszéltek, Vasseur elismerte, hogy alakulata még bízott a vasárnapi tempójukban, mielőtt a dolgok gyorsan elromlottak. Ennyit mondott a verseny után:

„A tempó pénteken erős volt. A körülmények trükkösek voltak tegnap, és azt hiszem, pár autónak ugyanez volt a problémája.

Elég magabiztosak voltunk azonban a mai napra vonatkozó tempót illetően. Az elején minden rosszul ment, és remélem, hogy a szezon összes komoly, sz*r részét ezen a hétvégén letudtuk!”

Arra a kérdésre, hogy ez volt-e a legnehezebb hétvége azóta, hogy 2023 elején átvette a Ferrari irányítását, Vasseur így felelt:

„Tény, nem ez volt a legjobb, de nem tudom, hogy a legnehezebb volt-e. Olykor az embernek az az érzése, hogy minden rosszul megy, és minden ellened irányul, de nem változtatunk a hozzáállásunkon. Együtt dolgozunk a versenyzőkkel a jó és a rossz pillanatokban, és ugyanezt a megközelítést fogjuk tartani a következő hétvégén is. Nem félek egy ilyen versenyhétvégétől. Ez olyan, amilyen, ez az autóversenyzés.”

Ami a versenyzők érzéseit illeti a hétvégéről, Leclerc hangot adott frusztrációjának az autójával a futam alatt történt problémák miatt, és Vasseur azt mondja, megérti, hogy a monacói miért reagált így.

„Az biztos, hogy Charlesnak, amikor egy csoportban harcolsz, és látod, hogy 10-15 km/h-t veszítesz, továbbá nincs esélyed az előzésre, a mérnökeid azt mondják, hogy veszítünk kb. 80 lóerőt, tökéletesen megértem, hogy nehéz motivációt találni egy ilyen helyzetben. Teljesen megértem a frusztrációját. Ha nem lenne frusztrált ilyen körülmények között, akkor aggódnék csak igazán.”

Míg a Ferrari üres kézzel távozott Montrealból, addig közvetlen riválisaiknak jobb hétvégéjük volt; a Mercedes jelentős előrelépésre tett azzal, hogy megszerezte első dobogós helyezését a szezonban, míg a McLaren megint úgy tűnt, hogy versenyben van a győzelemért. A mostani malőr ellenére Vasseur úgy véli, hogy minden csapatnak lesznek jó és rossz eredményei a szezon hátralévő részében, a Ferrari megpróbáltatásai Kanadában mindössze két héttel azután következtek be, hogy Leclerc régóta várt győzelmet aratott Monacóban. Így zárt ezért:

„A múlt héten kemény hétvégéje volt a Red Bullnak, és ezen a hétvégén nehéz hétvége várt ránk. Nehéz hétvégéink lesznek még, de szem előtt kell tartanunk, hogy még 15 vagy 16 futam áll előttünk. Ez majdnem egy 2018-as vagy 2017-es szezon, 15 vagy 16 futamot csinálni egy idényben. Még mindig előttünk van a bajnokság jó része. Biztos, hogy lesznek nehéz, vagy jó hétvégéink. A legfontosabb az, hogy megőrizzük ugyanazt a megközelítést, hogy tovább fejlődjünk és folytassuk a gondjaink orvoslását. Nem leszünk világbajnokok egy jó hétvége után, törünk meg egy nehéz hétvége után sem. Visszatérünk Spanyolországban, és visszatértünk a tempónkhoz.”

F1-es pontverseny: A Ferrari nullázása Verstappennek és Norrisnak segített

Forrás :