fbpx

Verstappen megúszta a büntetést Kanadában

Max Verstappen elkerülte a büntetést a Kanadai Nagydíjra, pedig a stewardok a kvalifikáció után vizsgálták őt.

Verstappent azután idézték be, hogy állítólag megsértette a sportszabályzat 34.8-as cikkelyét és a versenyigazgatói versenykiírást.

A holland állítólagos szabálysértése a Q2 elején történt, amikor a boxutcában történt vitás helyzete, mielőtt becsatlakozott volna az ott kialakult sorba.

„A csapat a meghallgatáson kijelentette, hogy feltételezték, hogy az 1-es autó átlépte a gyorsítósávot a munkasávtól elválasztó fehér vonalat, amikor kiengedték a garázsból, ezért a 34.8. cikkelyben leírt eljárást követve abban a sorrendben hagyták el a boxutcát, ahogy az autók oda érkeztek.”

„A sportfelügyelők megállapítják, hogy ez a feltételezés téves volt, mivel az 1-es autó egyetlen kereke sem lépte át a gyorsítósávot a munkasávtól elválasztó egyszínű fehér vonalat. Megjegyzendő, hogy a gyorsítósávot a boxfalhoz legközelebb eső (két egyszínű fehér vonallal jelölt) sávként határolják le.”

„Minden más fehér vonalnak és/vagy felfestett területnek nincs jelentősége ebben az összefüggésben. Tekintettel arra, hogy az 1-es autó az etap kezdetén nem volt a gyorsítósávban, a szabályok és a versenyigazgató versenykiírása (11. pont, 29. dokumentum) csak azt írta elő, hogy a versenyzőnek a gyorsítósávba kell beolvadnia, amint ez biztonságosan lehetséges, azaz ha a gyorsítósávban lévő autók sorában megfelelő rés van, és anélkül, hogy a már a gyorsítósávban lévő autókat szükségtelenül akadályozná.”

A versenybírák azt állítják, hogy ezek a követelmények teljesültek, így nem szükséges szankcionálni az esetet.

Holtversennyel szerezte meg Russell a pole-t, a Ferrari még a Q3-ba se került be

Forrás :