fbpx

Marko szerint a többi csapat nem innovatív, csak a Red Bullt másolják

Dr. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója azt kifogásolta, hogy az F1-ben nincs helye az „innovációnak”, miközben kiemelte, hogy a riválisok „lemásolták” a csapata által alkalmazott megoldásokat.

Ahogy a Forma-1 a Kanadai Nagydíj felé tart, mindenki már az élen zajló csatát figyeli. Az előző három forduló alatt a McLaren és a Ferrari is visszahúzta már a korábban domináns RB20-at. Először a wokingi alakulat tett fel egy sor frissítést, amelyek Miamiban debütálásukkor győztek. Max Verstappent pedig a tavalyi Szingapúri Nagydíj óta először verték meg a pályán – még ha Lando Norrisnak azért a szerencse is kellett ehhez.

Egy nehéz imolai hétvége után, amelyen a holland a pole pozíciót és a győzelmet is megszerezte egy esélytelennek tűnő forgatókönyv szerint, Monaco bizonyult a csapat igazi mumusának. A Ferrari a legtöbbet hozta ki az Emilia Romagna-i Nagydíjra hozott új csomagjából, és Charles Leclerc dominált a hazai pályán. A Red Bullnak most azzal kell szembenéznie, hogy be kell bizonyítania, hogy meg tudja őrizni előnyét, miután a jelenlegi idényt ugyanolyan remek formában kezdték, mint ahogyan 2023-ban befejezték. Marko ugyanakkor gyorsan rámutatott, hogy a Milton Keynes-i bázisú csapat utolérése érdekében a konkurencia lemásolta a Red Bull által kidolgozott koncepciókat, sőt, továbbfejlesztette azokat. A 81 éves szakember a Kronen Zeitungnak beszélt erről:

„Elvesztettük az első három futam alatti dominanciát. Az ellenfelek a jelenlegi szabályok harmadik évében felzárkóztak. Ennek során számos dolgot lemásoltak rólunk, sőt, továbbfejlesztettek. Már nincs sok tér az innovációra. Ez csak egy logikus fejlődés, nincs ebben semmi tiszteletre méltó.”

A Red Bull egy újabb nehéz hétvégére számít Montrealban. A visszatérés a „hagyományos pályákra” – mint majd a kanadait követő, spanyolországi forduló -, ahol a csapat arra számít, hogy ismét teljes erőbedobással áll majd rajthoz.

A Monacóban tapasztalt nehézségeket a bukkanókon és rázóköveken küszködő RB20-asok rosszul vezették le. Az utcai pályák egyre inkább az alakulat gyenge pontjává válnak. A McLaren előrelépésével a Red Bull egy már meglévő problémát súlyosbítva teljes körű problémává változott a csapatnak. Ezek a hibák ezen a hétvégén a Circuit Gilles Villeneuve pályán is láthatóak lesznek. A montreali pálya agresszív szegély-áthajtást igényel a legjobb köridőhöz – amit a Red Bull nehezen fog megtalálni.

Egyetlen mentsvára lehet a csapatnak: a változékony időjárási körülmények. Ahogy a Kanadai Nagydíjon gyakran előfordul, a versenyhétvége folyamán eső várható. A futamon is előfordulhat, hogy száraz-nedves lesz a pálya. Marko szerint ez kedvezhet a Red Bullnak, első számú pilótája kiválóan teljesít az ilyen körülmények között, ami enyhítő tényező lehet a feltámadt McLarenekkel és Ferrarikkal szemben. Az osztrák ezért így zárt:

„Amennyiben esik az eső, a Verstappen-faktor ismét előtérbe kerül.”

A Red Bull három autón is dolgozik épp egyszerre