fbpx

Hamilton nincs elragadtatva a 2026-os autóktól és szabályoktól

Lewis Hamilton aggódik, hogy a Forma-1-es autók túl lassúk lesznek, amikor az új technikai szabályok életbe lépnek.

A 2026-ban életbe lépő szabályok megváltoztatják az autók kinézetét és működését is.

Lényeges, hogy a jelenlegi légellenállás-csökkentő rendszert (DRS) felváltja a versenyzők számára egy teljesítménynövelő opció, amely lényegében egyfajta „push to pass” rendszerként működik majd. A rendszer használata extra sebességet ad nekik, és az FIA reményei szerint több előzést tesz majd lehetővé.

Az autók emellett könnyebbek, keskenyebbek és rövidebbek lesznek.

Az új koncepció azonban nem váltott ki elégedett reakciót Hamiltonból.

„Csak 30 kg-mal [lesznek könnyebbek], szóval jó irányba haladnak, de még mindig nehezek. Beszéltem néhány versenyzővel, akik vezették a szimulátoron – én nem -, és azt mondták, hogy elég lassú, szóval majd meglátjuk, hogy ez a jó irány-e vagy sem”- mondta a hétszeres világbajnok.

„De a fenntarthatóság szempontjából, különösen az erőforrás oldaláról, ez egy igazán merész lépés, és jó irányba halad. Már csak azt kell elérnünk, hogy az autók hatékonyak, gyorsak legyenek, és ténylegesen javuljon a versenyzés.”

Hamilton korábbi csapattársa, Valtteri Bottas többnyire pozitívan értékelte az új szabályokat. De ő is aggódik az autók teljesítménye miatt.

„A szabályok új korszaka mindig izgalmas lehetőségeket kínál a különböző csapatok számára” – mondta a finn. „Jó látni a változást. Tetszik, hogy az autók valamivel kisebbek. Nyilvánvalóan ez egy kis lépés. De szerintem jó irányba halad. Ugyanez a helyzet a tömeggel. Ez egy jó dolog.”

„Még mindig nem próbáltam, mondjuk a szimulátorban, az új erőforrás beállításokat, úgyhogy erről nem tudok sokat mondani. De ha ez több összteljesítményt és egy kicsit nagyobb szabadságot jelent az energiafelhasználás terén a versenytaktika szempontjából, akkor szerintem ez pozitív. Szóval egyelőre nem látok semmi kivetnivalót.”

„Azt mondanám, hogy az egyetlen aggodalmam az összteljesítmény és a leszorítóerő szintje miatt van. Hallottam olyan pletykákat, hogy összességében eléggé kevés lesz a tapadás, amiről nem tudom, hogy mennyire lesz úgy, és azt hiszem, ez ki fog derülni.”

Ilyenek lesznek a Forma-1-es autók 2026-tól!

Forrás :