fbpx

Andretti: Mintha egy golyó hasított volna a szívembe

Mario Andretti megerősítette, hogy az Andretti Global továbbra is határozottan törekszik arra, hogy 2026-ban csatlakozzon a Forma-1 mezőnyéhez. Annak ellenére is, hogy konfliktusba keveredtek a Liberty Media vezérigazgatójával, Greg Maffei-jel.

Ennek a vitának pedig nagy határa lehet, hiszen a sport növekedni szeretne Észak-Amerikában. Az autósportban nagy múltú amerikai csapat bevonásával és annak a General Motorszal a Cadillac márkanév alatt folytatott együttműködésével az Andretti Global esetleges belépése nagy hatással lehet az ottani a rajongók elkötelezettségére.

Az FIA tavaly októberben bólintott rá az amerikai csapatbelépési javaslatára. A Formula One Management (FOM) azonban elutasította őket, hozzátéve, hogy 2028-ra esetleg újragondolják a kérdést.

Andretti megdöbbenését és csalódottságát közvetítette Maffei ellenkezése miatt.

„Megkértek, hogy menjek oda [Miamiban]” – mondta. „És éppen amikor ezt próbáltam elmagyarázni Stefanónak [Domenicali, az F1 vezérigazgatója], Greg Maffei úr beleszólt a beszélgetésbe, és azt mondta: ‘Mario, szeretném elmondani neked, hogy mindent megteszek azért, hogy Michael [Andretti] soha ne lépjen be a Forma-1-be’.”

„Ezt nem tudtam elhinni. Ez tényleg padlóra küldött. Üzletről beszélünk. Nem tudtam, hogy ez ennyire személyes dolog. Ez tényleg – ó, te jó ég! Nem tudtam elhinni. Olyan volt, mintha egy golyó hasított volna a szívembe.”

Egy, a Liberty Mediához közel álló forrás szerint azonban ez a beszélgetés némileg másképp történt, mint ahogy az egykori versenyző leírta. A forrás hozzátette, hogy a beszélgetés során „Maffei jelezte Andrettinek, hogy a 2025-ös vagy 2026-os mezőnyhöz való csatlakozási kérelmét jó üzleti okokból utasították el”.

Andretti és a General Motors közötti partnerség célja egy versenyképes erőforrás kifejlesztése a Cadillac márkanév alatt. A kihívások ellenére az Andretti Global tovább halad előre, eltökélt szándéka, hogy megfeleljen a FOM által meghatározott kereskedelmi és műszaki feltételeknek.

Az Andretti-ügy rávilágított, hogy az F1 versenyellenes tevékenységet folytat?