fbpx

A Ford támogatja, hogy jöjjön a General Motors a Forma-1-be

Mark Rushbrook, a Ford motorsportfőnöke kiállt amellett, hogy a rivális gyártó, a General Motors a közeljövőben csatlakozzon a Forma-1-es mezőnyhöz, az Andretti Globallal együtt.

Az Andretti ajánlatát, hogy a GM Cadillac márkája által gyártott motorokat használó 11. csapatot indítson az F1-ben, a Formula One vezetősége elutasította. Mindezt annak ellenére, hogy korábban a sportág irányító testületének, az FIA-nak a jóváhagyását már megkapta. Ugyan a GM még soha nem indult az F1-ben, a Ford 2026-ban visszatér a nagydíjakra. Erőforrást szállít a Red Bull Racingnek, Rushbrook pedig kiállt amellett, hogy a bajnokságban legyen egy kis amerikai rivalizálás. Az Associated Pressnek a héten ennyit mondott:

„Azért megyünk versenyezni, hogy más gyártókkal versengjünk, és már most is sok gyártó van az F1-ben. Természetesen szívesen látnánk a General Motors-t is a sportban. Megvan az a képességük, hogy bármelyik csapattól függetlenül, erőforrásgyártóként érkezzenek. A meglévő tíz istálló bármelyikével társulhatnának, szóval mi biztosan szívesen látnánk őket. Ugyanez vonatkozik az Andrettire is, természetesen semmi bajunk velük.”

A FOM azzal az indokkal utasította el az Andretti jelentkezését, hogy a csapat nem értette meg, mekkora technikai kihívást jelent az F1-be való belépés. Szerintük nem adnának jelentős kereskedelmi értéket hozzá a bajnoksághoz. Bár az ajtót 2028-ra nyitva hagyták a projekt előtt, addigra várhatóan nagymértékben megemelik az új csapatoktól megkövetelt „felhígulás elleni díjat”, hogy kompenzálják a meglévőeket a bevételekből származó pénz kisebb részéért.

Mohammed Ben Sulayem, az FIA elnöke korábban szorgalmazta egy 11. csapat felvételét a rajtrácsra, és támogatta Andretti kérelmét. Ma már azt mondja, hogy Andretti számára jobb lenne, ha egy meglévő alakulatot vásárolna fel, hogy biztosítsa a helyét.

Az Andretti nem adta fel az F1-be való bekerülés reményét. Új létesítményt építettek Silverstone-ban, és Pat Symondsot alkalmazta az F1-es szervezetből, hogy megerősítse technikai részlegét.

A Ford Mustang és a GM Chevrolet már most is fej-fej mellett versenyez az amerikai NASCAR stock car szériában. A Penske és a Hendrick Motorsporttal közösen megnyerték a legutóbbi négy bajnoki címet. Rushbrook GM-es kollégája, Mark Reuss utalt rá, hogy Rushbrook a rivalizálásnak az F1-re való kiterjesztése mellett az amerikai IndyCar sorozatban is szívesen megmérkőznének egymással. Reuss a közösségi médiában ennyit írt:

„Köszönjük Mark Rushbrooknak – és szívesen látnánk a Fordot az IndyCarban is, hogy az amerikai formaautózást is erősítse.”

Így áll a Ford a Red Bull-lal való partnerséghez Newey távozása után

Forrás :