fbpx

Newey az Alpine csapatánál köthet ki, Briatorenak köszönhetően?

Flavio Briatore, akit a hírek szerint a Renault vezérigazgatója, Luca de Meo szeretne visszaszerezni, állítólag felvette a kapcsolatot a Red Bull távozó tervezőgurujával, Adrian Newey-val, hogy Enstone-ba csábítsa.

A Renault F1-es csapata, az Alpine borzasztóan kezdte a 2024-es idényt, eddig mindössze két pontot szereztek, miközben a csapatnál az elmúlt egy évben nagyszabású változások történtek a vezetői állományban. Briatore-nak állítólag komoly szerepet szánnak az átalakítás folytatásában. A Corriere della Sera állítása szerint Briatore elfogadta de Meo „különleges tanácsadói” ajánlatát, hogy visszatérjen az istállóhoz, ahol a 2005-ös és a 2006-os bajnoki duplázást, de a hírhedt „Crashgate” botrányt is ő irányította, amely kiváltotta a távozását.

Állítólag Briatore azon dolgozik, hogy olyan személyeket csábítson az Alpine-hoz, akik kulcsszerepet játszhatnak a szerencséjük megfordulásában. A célkeresztben szereplő egyik sztárnév pedig Newey. Ő a Williams, a McLaren és a Red Bull számára tervezett bajnokautókat, és 2025 első negyedévét követően távozik a Milton Keynes-i székhelyű alakulattól. A hírek szerint Briatore már tárgyalt Newey-val ezen küldetésében, hogy az Alpine-hoz hozza őt. Az csapat szóvivője a PlanetF1.com-nak nyilatkozott:

„Csapatként gyakori kapcsolatban állunk számos iparági szakértővel az általános teljesítmény javítása érdekében. Minden releváns véleményt figyelembe veszünk, és adott esetben tanácsot kérünk olyan emberektől, akiknek tapasztalata és korábbi sikerei vannak. Egyéb ügyekben nem tudunk nyilatkozni.”

Az Alpine nincs egyedül Newey szolgálatainak megszerzésével. A 65 éves tervezőzseni pedig reményt adott a potenciális munkaadóinak azzal, hogy elárulta, valószínűleg nem a Red Bull volt az utolsó F1-es vállalkozása. Newey az Eddie Jordannek adott interjújában, amikor arról kérdezték, mit tartogat számára a jövő, így fogalmazott:

„Azt hiszem, ez népszerű kérdés jelenleg. Ha 15 évvel ezelőtt, megkérdezték volna tőlem, hogy komolyan fontolgatom-e, hogy 65 évesen csapatot váltok, elmegyek máshová, és még négy-öt évet letudok, azt mondtam volna, hogy teljesen megőrültél. Aztán azt hiszem, egyszerre történt pár dolog. Az apám, aki állatorvos volt, és nagy autórajongó, nos azt hiszem, ez nyilvánvalóan rám is átragadt. Mindenesetre 60 éves korában be akarta fejezni. 62 évesen félig-meddig nyugdíjba ment, anyámmal felköltözött Yorkshire-be, majd 65 éves koráig helyettes volt, végül tényleg visszavonult. Ha őszinte akarok lenni, kissé érzelmes lesz kimondani, de a nyugdíjas éveiben egy kicsit elvesztette az útját. Azt hittem, hogy nagyon boldog lesz, ha továbbra is az autókon és a többi dolgon bütykölhet, de egy kicsit elvesztette a motivációját.

Ez egyfajta kombinációja volt, és aztán két olyan ember, akiket a leginkább tisztelek, Bernie Ecclestone és Roger Penske. Mindkettőjüktől megkérdeztem: „Mi a titkod?”. Mert ők csak haladnak előre, és a korukhoz képest szellemileg és fizikailag is fenomenálisan mozgékonyak. Mindketten azt mondták, hogy az agy olyan, mint egy izom, amit edzeni kell, és ezért folyamatosan ezt kell csinálni. Ugyanakkor nyolc-tíz éves korom óta tervezőként akartam dolgozni az autóversenyzés világában. Elég szerencsés voltam ahhoz, hogy beteljesítsem ezt az ambíciót. Megkaptam az első munkám, és azóta is a motorsportban dolgozom – így minden nap csak egy bónusz volt.

Egyszerűen szeretem, amit csinálok. Úgyhogy egy idő után, azt hiszem, most egy kicsit szabadságra megyek. Ahogy Forrest Gump mondta a hosszú futása végén: „Most egy kicsit fáradtnak érzem magam”, de egy bizonyos ponton valószínűleg újra nekikezdek majd…”

Már nem kell Newey a Ferrarinak? 4 csapat versenyez a kegyeiért

Forrás :