fbpx

Leclerc megtörte az átkot és megnyerte az álló háborút a hazai futamán

Charles Leclerc nyerte a 2024-es Monacói Nagydíjat, a második helyen Oscar Piastri futott be, míg a harmadik Carlos Sainz lett.

A rajt után a mezőny fele simán eljött, majd ám az egyes és a kettes szektor határán Carlos Sainz defektet kapott és ki is ment a bukótérbe (rásodródott az ausztrálra). Mindaddig Oscar Piastri ott lihegett Charles Leclerc nyakában. Ám a hátsó traktusban Sergio Pérez és a két Haas csúnyán összeakadt, így piros zászlóval megszakították a versenyt. Törmelék halom került a pályára, miközben a csúnyán összetört autók árván várták, hogy kiemeljék őket.

A visszajátszásokból annyi kiderült, hogy Kevin Magnussen indította az esetet, mikor a mexikói mögé húzódott. A Red Bull versenyzője hátulról kapta az ütést, és végül a falnak ment a megpöckölés után Nico Hülkenberg mögöttük haladt, ám rajta vesztett csapattársa értelmetlen manőverén.

A két Alpine egymással kakaskodott, ezúttal Esteban Ocon volt agresszív. A piros zászlónak köszönhetően viszont szerelhették mindkét autót. Ocon versenygépén a sérüléseket nem tudta orvosolni a csapat, így a francia már nem állt vissza a rajtrácsra az újraindításnál.

15:44-kor indult újra a verseny, immár 76 körrel. Szinte mindenki kereket cserélt (Logan Sargeant kivételével), így a kötelező kerékcserét letudta a mezőny. Ezúttal probléma nélkül indultak el a versenyzők. George Russell azonnal támadni kezdte Lando Norrist. A Mercedes versenyzőjének konstrukcióján közepesek voltak, így könnyen betapadtak az első körökben. Ám a gumik óvásának érdekében a 25 éves pilóta végül leszakadt honfitársáról.

Mindaddig Piastrinak jelentettek, hogy a padlólemez sérülése jól látható az adatokban, így idegesebb lehet az autó.

A Sauber úgy döntött, hogy egy kicsit megfűszerezi az eseményeket, így kerékcserére hívták be Valtteri Bottast. A finn így az utolsó helyre került, csapattársa elé. Bottas 4 másodperccel gyorsabb köridőt autózott a friss gumikon az élmezőnyhöz képest. Piastri is kezdte megunni az autókázást, és megpróbált benézni Leclerc mellé. Egy körrel ezelőtt pont erre figyelmeztette a csapatot Sainz az eseményeket nézve.

Amint a finn felért Guanyu Zho mögé a menetelés megakadt, és besorolt csapattársa mögé a 34 éves versenyző.

Norrisnak jelentették, hogy Sainz gumijai már szemcsésednek, miközben mindenki kivárásra játszott a versenyben maradt pilóták közül.

Fernando Alonso eközben ,,mozdonyvezetőnek állt, és Daniel Ricciardo, Logan Sargeant, Guanyu Zhou és Valtteri Bottas előtt diktálta az iramot, lassítva így ellenfeleit.

A monacói sakkjátszma alatt Piastri nem értette, miért marad lassítja annyira a mezőnyt a versenyt vezető Charles Leclerc. Tom Stallard elmagyarázta a fiatal versenyzőnek, hogy a Ferrari a negyedik helyen autózó Lando Norristól fél, mivel Carlos Sainznak már nincs új sárga oldalfalú abroncsa. Így csak lágyra válthatnának, ám az még túl korai lenne.

Az élmezőny lassan felért az Alonso vezette szerelvényre, míg a 8. pozícióban autózó Yuki Tsunoda is elegendő előnyt  autózott ki ahhoz, hogy egy boxkiállás esetén a spanyol világbajnok elé kerüljön.

Féltávnál Charles Leclerc állt az élen, őt Oscar Piastri és Carlos Sainz követte. Lando Norris, George Russell, Max Verstappen, Lewis Hamilton, Yuki Tsunoda, Alex Albon és Pierre Gasly fért be még az első 10-be.

Lance Stroll a 43. körben kerékcserét hajtott végre. Alonso segítségével kaptak egy ingyen kiállást, így simán visszakerült a kanadai a csapattársa elé.

Charles Leclerc tovább próbálkozott a Ferrarinál, hogy gyorsabban mehessen, de a csapat gyorsan elvetette az ötleltet. Mindeközben a korábban kereket cserélő Stroll elhagyta az abroncsa futófelületet a boxbejáratnál. A rádión a kanadai defektet jelentett az Aston Martinnak. A visszajátszásokból kiderült, hogy érintőre vette a falat, ezért adta fel a harcot a hátsó kerék.

A Mercedes nem várt tovább, de George Russell helyett Lewis Hamilton kapott friss gumikat. A Red Bull is reagált, így berántották Max Verstappent is, Russell viszont kint maradt. Pozíció csere viszont nem történt, a háromszoros világbajnok a hatodik helyre ért vissza, míg mögé a hétszeres bajnok sorolt be. Valtteri Bottas mindaddig megelőzte Logan Sargeantet.

Stroll az alagútban előzte meg Zhout, majd Sargeantet is maga mögé gyűrte. Mindaddig Sainz és Norris kezdett macska-egér játékba. Verstappen utolérte Russellt, de elmennie nem sikerült mellette.

Piastri visszalassított, így Sainz közelítette meg, miközben Norris tovább üldözte egykori csapattársát.