fbpx

Marko a versenyző anyjával üzent: kirúgja, ha az nem engedelmeskedik

A korábbi F1-es versenyző, Karl Wendlinger elárulta, hogy annak idején Helmut Marko egy telefonbeszélgetés során fenyegette meg őt azzal, hogy kirúgja.

A Red Bull tanácsadója híres a keménykezű módszereiről, ezt pedig Wendlinger is megtapasztalta. Ráadásul az esetnek az anyukája is részese volt.

Wendlinger öt F1-es szezonon keresztül a Sauber, a March és a Leyton House versenyzője volt, és Marko volt a menedzsere.

A most 81 éves Marko már akkor is keményen hajtotta versenyzőit a pályán és azon kívül is.

„Egy dolog volt: mindenki félt, amikor ő hívta” – emlékezett vissza Wendlinger a Beyond the Grid című műsorban. „Az üzem Grazban [Ausztriában] volt, ez körülbelül három és fél óra autóútra van a kufsteini otthonomtól.”

„Elég gyakran vasárnap délután csörgött a telefon. Akkoriban még nem voltak mobiltelefonok, így ez egy otthoni telefon volt, és Helmut volt a vonalban: ‘Oké Karl, holnap 9 órakor az üzemben [Grazban]. Erre én azt kérdeztem, hogy miért. Mire ő: ‘Mert van ott egy kis munkánk’.”

Wendlinger minden volt, csak nem volt elragadtatva a gondolattól, hogy a hétfő hajnali órákban felkeljen, hogy megtegye az utat. Ezért kitalált egy tervet, hogy megkerülje Markót, bár nem járt jól vele.

„Arra gondoltam, hogy ha újra hív, akkor megint meg kell tennem ezt a grazi utat. Azt mondtam anyámnak: ‘vasárnap délután, amikor Marko úr hív, mondd, hogy nem vagyok otthon’. Nem voltam otthon. Oké, nem kellett hétfőn Grazba mennem.”

„Azt hiszem, ezt kétszer vagy háromszor csinálta, és a harmadik alkalommal azt mondta: ‘Oké, Wendlinger asszony. Mondja meg a fiának, hogy ha jövő vasárnap nem áll újra rendelkezésre, akkor vége a szezonjának.’ Aztán megint Grazban voltam.”

Mindezek ellenére Wendlinger F1-es eredményei közt túlnyomórészt kiesések szerepelnek. Bár a Forma-1 nem jött be neki túlzottan, később más bajnokságokban sikereket tudott elérni. Nyert például FIA GT bajnokságot, valamint kategóriagyőzelmeket aratott a Le Mans-i 24 órás versenyen.

Forrás :