fbpx

Leclerc pole Monacóban, Pérez Sargeanttől is kikapott

A szezon nyolcadik időmérőjén megszakadt Max Verstappen időmérős sorozata. A hazai Charlec Leclerc kemény harcot vívva harmadszor indulhat pole-ból Monacóban.

Q1

Az időmérő első etapjának elején a Mercedesek kerültek az élre, majd a két Haas foglalta el az első két helyet, ott is maradtak az első mért körök végéig is. A mezőny folyamatosan körözött a lágy abroncsokon, fokozatos gyorsulás mellett. Az utolsó öt percre fordulva Piastri állt az élen, a két Mercedes előtt. Majd érkezett előbb Magnussen és Leclerc, hátrébb tolva az ausztrált.

A leginkább Sergio Pérez szenvedett a szakaszban, szinte végig a kiesés határán táncolt, végül nem is sikerült összeszednie magát, így meglepetésre ideje korán kiesett. Végül Russell, Piastri, Hamilton zárt az első háromban. Kiesők: 16.Alonso, 17. Sargeant, 18. Pérez, 19. Bottas, 20. Zhou

Q2

A következő, 15 perces szakasz első felének meglepetésemberei Tsunoda és Ocon voltak, előbbi harmadik, utóbbi negyedik helyen is állt. Nemsokkal később Gasly is csatlakozott a legjobb hathoz, miközben Verstappen és Sainz álltak az élen. A Mercedesek az első próbálkozások után a kiesés szélére kerültek, köszönhetően az Alpine-ok feltámadásának.

Oscar Piastri lett az első pilóta, aki a hétvége során 1:11-en belüli időt tudott futni, ráadásul három tizeddel ment be alá, majd szorosan mögé zárkózott Leclerc és Russell is.

A legvégén Pierre Gasly egy szenzációs, ötödik időt robbantva idén először juttatta Q3-ba az Alpine-t. De Albon továbbjutás is meglepetés kategória. Norris, Verstappen, Piastri a legjobb három. Kiesők: 11. Ocon, 12. Hülkenberg, 13. Ricciardo, 14. Stroll, 15. Magnussen.

Q3

A Q3-ban első nekifutásra Leclerc futott egy szenzációs kört, aki századokra megközelített Piastri. Verstappen pedig kis lépéshátrányban a harmadik helyen állt. Az élen álló duó között 26 ezredmásodperc volt a különbség. A hátsóbb részeken pedig Albon Hamiltont is megelőzve a hetedik helyre jött be.

A mindent eldöntő utolsó köröket Sainz vezette fel, a pole-ra esélyes Leclerc-Piastri duó a sor második felében vágtak neki a körüknek.

Páran a két melegítőkör mellett tették le a voksukat. Az első komolyabb javításokat a Mercedesek produkálták, végül azonban csak a második sorba tudtak ideiglenesen feljönni.

Végül Charles Lecelrc feltudta tenni a pontot az I-re, többet javított, mint Piastri. Így a moancói idén először a pole-ban, Piastrival maga mellett. A második sorban Sainz és Norris állhat majd fel.  Russell az ötödik, a bajnoki éllovas csak a hatodik. Hamilton 7., Tsunoda 8., Albon 9., Gasly 10.

5 Forma-1-es versenyző, aki drámai módon nem tudott (még) hazai versenyt nyerni