fbpx

5 Forma-1-es versenyző, aki drámai módon nem tudott (még) hazai versenyt nyerni

Minden Forma-1-be kerülő versenyző álma, hogy futamot, majd esetleg világbajnoki címet nyerjen. Ezen kívül pedig kétségkívül mind szeretnének legalább egyetlenegyszer saját hazai versenyükön nyerni, hogy hazai közönség előtt állhassanak a dobogó csúcsára. 

Ez azonban nem mindenkinek adatik meg. Olyannyira, hogy vannak olyan versenyzők, akik bár nyertek futamokat, a hazai versenyük valahogy mindig pechesen alakult. Mostanság ez leginkább Charles Leclerc kapcsán merül fel. De róla majd a végén!

Vegyünk most sorra 5 olyan versenyzőt, akiknek igazi mumus lett a hazai terep.

Rubens Barrichello

Rubens Barrichello számára a Brazil Nagydíj finoman szólva is balszerencsés verseny volt. 19 alkalommal vett részt hazai nagydíján és bár egy alkalommal dobogós helyet szerzett (2004-ben), ennél többre nem futotta. Legelső brazíliai F1-es versenyén, 1993-ban ki is esett, majd ez még további 10 alkalommal megtörtént. Pedig pole pozíciót három alkalommal is szerzett Interlagosban (2003, 2004, 2009).

Mark Webber

Mark Webber nem hogy nem nyert soha Ausztrál Nagydíjat, de még csak dobogóra sem tudott állni soha hazai versenyén. Ráadásul 12 melbourne-i futamából 4-en még ki is esett. Pedig kecsegtetően indult a dolog. 2002-ben épp az Ausztrál Nagydíjon debütált a Forma-1-ben a Minardival, és az 5. helyen ért célba, ami kiváló eredmény volt. Ennél jobb eredményt azonban csak 2012-ben tudott produkálni a helyszínen, akkor a 4. helyen végzett.

Jenson Button

Jenson Button 17 Brit Nagydíjon indult, de a legjobb ottani eredménye 2 negyedik hely, 2004-ben és 2010-ben. Pontot is csak 8 alkalommal szerzett hazai versenyén.

Daniel Ricciardo

Daniel Ricciardo 10 Ausztrál Nagydíjon vett részt. Legjobb ottani eredménye a 4. hely, 2016-ban és 2018-ban. Hazai versenyén négy alkalommal kiesett. 2014-ben aztán csapás érte aza usztrál közönséget: Ricciardót a 2. helyen intették le, utólag azonban kizárták a versenyből, mert túl nagy volt az üzemanyagáramlás sebessége a Red Bulljában.

Most pedig elérkeztünk ahhoz a versenyzőhöz, aki miatt ez a téma most felmerült: Charles Leclerc.

A monacói versenyző első hazai F1-es versenyét az Alfa Romeóval teljesítette, és bár a 18. helyen rangsorolták, valójában nem fejezte be a futamot. Azzal a csapattal nyilvánvalóan nem is várt tőle senki győzelmet, sőt.

2019 óta azonban a Ferrari versenyzője, mely csapattal már jogos lehet az „igény” a hazai győzelemre. Azonban ez eddig nem jött össze neki. 2019-ben csak a 16. helyre kvalifikált, és végül kiesett a versenyből.

2020-ban nem rendeztek Monacói Nagydíjat a koronavírus járvány miatt.

Majd 2021-ben igazi dráma következett. Leclerc pole-t szerzett ugyan, de a kvalifikáció végén megtörte a Ferrarit. Az autót azonban büntetés nélkül sikerült helyrehozni, és úgy volt, hogy a monacói versenyző el tud majd rajtolni az első helyről. Azonban már a rajtrácsra kivezető körön kiderült, hogy a hajtótengely meghibásodott, így végül Leclerc rajthoz sem tudott állni hazai versenyén.

2022-ben is keserédes hétvége volt számára a hazai. Ismét pole-t szerzett, de a csapat olyan stratégiai hibát vétett, hogy végül csak a negyedik helyen végzett. Mégis ez lett eddigi legjobb hazai eredménye.

2023-ban pedig a harmadik helyről rajtolva hatodikként ért célba.

Vajon ezen a hétvégén végre összejöhet neki a hazai siker?

Mindenki bedőlt Miamiban a kamu Charles Leclercnek, pedig nem is hasonlít rá