fbpx

Új Concorde Egyezmény: A Ferrari megtarthatja a kivételes bónuszát

A jövő év végén lejár a Forma-1 életét szabályozó Concorde Egyezmény. Emiatt már zajlanak az egyeztetések az új megállapodásról, amelyről most több érdekes részlet is kiderült.

A 2021 óta érvényben lévő jelen megállapodás szerint a csapatok a sorozat teljes bevételének 50%-án osztozhatnak majd. Ez az arány a következő időszakban 45%-ra csökkenhet, ha a bevételek elérik a hárommilliárd dollárt.

Ám nem ez okozza a legnagyobb felbolydulást, hanem a Ferrari és az ők kivételes helyzete. Az olaszok ugyanis további öt százalékot kapnak a bevételekből, történelmi bónusz címén. Ezt akkor kapták meg, mikor közel álltak ahhoz, hogy kiszálljanak a Forma-1-ből, ami a sorozatnak nagy érvágás lett volna. Ráadásul a megállapodás tartalmaz egy további növekedést, ugyanis a részesedésük akár 10%-ra is ugorhat bizonyos összbevétel elérése esetén.

Ez viszont egyre nagyobb ellenvetést vált ki a többi csapat jóvoltéból, szerintük eljött az ideje, hogy a számukra igazságtalan bónuszt megszüntessék.

Sajtóhírek szerint azonban hiába a tiltakozás, a Ferrari történelmi bónusza megmaradhat, ám annyi változással, hogy a bevételek összegétől függően maximum 5% lehet a plusz részesedésük, tehát összességében csökkenne a bónusz mértéke.

Micsoda? Newey már meg is állapodott a Ferrarival? Hamilton jövőre ragaszkodna hozzá

Forrás :