fbpx

Ron Dennis átérzi Horner helyzetét, és Brüsszel is szóba jött

Ron Dennis, a McLaren egykori ügyvezetője és csapatfőnöke úgy véli, hogy mindenki a Red Bull bukását akarja látni.

Max Verstappen és a Red Bull olyannyira dominált a tavalyi szezonban, hogy a csapat egy kivételével minden nagydíjat megnyert. Elképesztő sikereik ellenére azonban a csapaton belül megromlott a jó hangulat. Február óta amikor a csapatfőnök Horner ellen vizsgálat indult nem megfelelő viselkedés miatt, folyamatosak a belső, vezetői elletétek a csapatnál.

A legnagyobb problémát Horner és a csapat tanácsadója – egyben Verstappen egyik bizalmi embere – Helmut Marko közötti összezördülés aggasztó a csapat számára. Valamint az, hogy az idei év végeztével távozik tőlük az F1 történetének egyik, ha nem a legjobb tervezőmérnöke, Adrian Newey.

A rivális Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff ráadásul folyamatosan azt hangoztatja, hogy nem zárja ki azt, hogy Verstappen még hosszú távú szerződése lejárta előtt elhagyja az energiaitalos csapatot.

Dennis, bár részletekre nem tért ki, úgy véli, mindenki azért „szukrol”, hogya Red Bull megbukjon.

„Azt hiszem, teljesen helytelen lenne, ha véleményt mondanék erről a konkrét témáról” – mondta Dennis a BBC-nek.

„Már hét éve nem vagyok a Forma-1-ben. Nem tudok többet, mint valószínűleg önök.”

„És a valóság az, hogy ez nem csak a Forma-1-ről szól, rengeteg vezérigazgató van nagyon magas pozícióban, politikusok, akik hasonló dolgokkal szembesülnek az életükben. Én csak úgy érzem, hogy ennél többről van szó.”

„Nem azt mondom, hogy mi a helyes vagy helytelen. De az a környezet, amelybe ez a csapat került, olyan, hogy mindenki azt szeretné, ha elbuknának.”

„És azt hiszem, ez a lényeg, és ez az egyetlen pont, amit mondanék, hogy nem ítélkezem semmi felett, ami megtörtént vagy nem történt meg.”

Dennis azt mondja, ismeri a helyzetet, miután a McLarent a 2007-es kémbotrány miatt meghurcolták. A McLarent 100 millió dollárra büntették és megfosztották a konstruktőri bajnoki pontjaitól, miután egy alkalmazottjánál a Ferrari bizalmas anyagait találták meg.

„Az én esetemben, korábban az történt, hogy két másik csapattal együtt sikeresen bíróság elé vittem az irányító testületet (FIA) és Bernie Eccelstone-t Brüsszelben.”

„Brüsszel pedig úgy ítélte meg, hogy az irányító testület nem vehet részt a sportágban semmilyen kereskedelmi tevékenységben.”

„Ez teljesen megváltoztatta a nagydíjversenyzés irányát, mert az irányító testület részt akart venni, Max Mosley pedig részt akart venni az autóversenyzés pénzügyi dolgaiban, Brüsszel pedig ellene döntött.”

„És attól a pillanattól kezdve minden egyes alkalommal éreztem, hogy a célkereszt rajtam van. Minden egyes golyó elől el kellett hajolnom, és ez évekig tartott. Az az egyén, aki tudtom nélkül, személyes indíttatásból hozta kiszolgáltatott helyzetbe a csapatot, és lehetőséget adott az irányító testületnek, hogy rám ugorjon.”

Dennis „gyártott” egy Hamiltont Alonso ellen, aki még fizetni is képes lett volna egy rendes autóért