fbpx

Az új F1-es költségplafonnal a friss szülők szívhatják meg!

Az új F1-es Concorde-megállapodás kialakítása kapcsán megkezdődtek a tárgyalások arról, hogy a költségplafon hogyan alakuljon.

A jelenlegi egyezmény 135 millió dolláros limitet tartalmaz 2026-ig. Ezidáig, a Red Bull korábbi túllépésén kívül nem okozott különösebb problémát a költségvetési sapka alkalmazása.

Az új, 2026-os Concorde-megállapodásban állítólag a csapatok a megnövelt, 220 millió dolláros limitet kaphatnak, cserébe azonban csökken a mentességek listája. Például a külső tőkeköltségek is az általános költségplafon hatálya alá kerülnének.

A Motorsport.com értesülései szerint az egyik legfontosabb bosszúságot az okozza, az új költségplafon-javaslat kapcsán, hogy, az néhány korábbi, a személyzettel kapcsolatos mentességet megszüntet. Például a szülési szabadság, apasági szabadság, örökbefogadási szabadság, stb. is a limit alá került. Ezzel kapcsolatban sokan attól tartanak, hogy mivel a csapatok annyira spórolni próbálnak majd, hogy, nagyobb összeget költhessenek az autó teljesítményének fejlesztésére, hogy ez elriaszthatja az F1-es csapatokat attól, hogy nőket alkalmazzanak.

Ha ugyanis az alkalmazottak fizetett szülési szabadságra mennének, akkor a csapatoknak időközben helyetteseket kellene felvenniük, ami összességében többletköltségeket okozna.

Egy másik vitatott kérdés a munkavállalók szórakoztatásával kapcsolatos, például a csapatépítő események, vagy karácsonyi partik. Ha ez a költségplafon alá kerülne, akkor a csapatok kétszer is meggondolhatnák, hogy megtartják-e ezeket.

Azt feltételezik, hogy a fenti mentességek költségplafonba való bevonása eléggé aggályos ahhoz, hogy megvitatás után szinte biztosan ne kerüljenek a költségplafon hatálya alá.

A megoldás várhatóan a költségplafon körülbelül 215 millió dollárban való meghatározása lesz, és az olyan tételek, mint a szülési szabadság és a partik kívül maradnak rajta.

„Azt hiszem, megvan az alapfeltétel, és az, hogy a Forma-1 hogyan képzeli el a következő ötéves ciklus alakulását” – mondta Imolában  Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke.

„Van benne néhány jó hír, és van benne néhány dolog, amit meg fogunk vitatni – pro és kontra. És persze lesznek még tárgyalások.”

„De ugyanazt akarjuk elérni, a sportág növekedését. Ez azt jelenti, hogy az alsó sor növekszik, és ha az alsó sor növekszik, akkor a csapatok és a sport [is] profitál.”

A Red Bull főnöke, Christian Horner hozzátette: „Ez a szokásos vita, hogy a csapatok többet akarnak, a promóter többet akar. De ami nálunk van, az viszonylag jól működik, és szerintem az alapok mind viszonylag rendben vannak.”

„Úgy gondolom, ahogy a sport tovább fejlődik és növekszik. Vannak olyan területek, amelyeken még finomíthatunk a megállapodáson. De úgy gondolom, hogy alapvetően ez inkább tuning lesz, nem pedig  forradalom.”

Bezárták a kiskaput: Új direktíva lép életbe az F1-es költségplafon kapcsán

Forrás :