fbpx

Vettel befejezte, amit még Senna akart 30 éve, de már nem tudott a balesete miatt

Az elérzékenyült Sebastian Vettel azt mondta, hogy az imolai Forma-1-es bemutatóján az osztrák zászlót lengetve „befejezte a munkát” Ayrton Senna Roland Ratzenberger tiszteletére tervezett.

Ebben a hónapban volt 30 éve, hogy Senna 1994. május 1-jén, Imolában halálos balesetet szenvedett, ami egy nappal azután történt, hogy az osztrák Ratzenberger életét vesztette ugyanitt. Ratzenberger halála, amely Senna honfitársának, Rubens Barrichellónak egy súlyos edzésbalesetét követte, akkoriban mélyen megrázta a Williams pilótáját. A brazil összetört autójának roncsai között a marshalok egy osztrák zászlót találtak, amelyet a Simtek pilótája tiszteletére a levezető körön meg akart lengetni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sebastian Vettel (@sebastianvettel) által megosztott bejegyzés

A négyszeres világbajnok Vettel a Senna család egyetértésével egy bonyolult tisztelgést szervezett Senna és Ratzenberger előtt. Ennek része volt egy demo is a brazil 1993-as McLaren MP4/8-asával, amely Vettelé. A német négyszeres világbajnok a brazil és az osztrák zászlót is lengetve a körei alatt azt mondta, hogy ezzel „befejezte a munkát”, amit Senna elképzelt:

„Nyilvánvalóan a brazil zászló egyértelmű volt, mert ez volt az, amit a futamok után szokott csinálni. Ugyanakkor ezt a történetet a Senna által bekészített osztrák zászlóról én is ismerem. Gondolkodtam rajta, hogy vajon helyes-e, ha megpróbálom befejezni a munkáját. Nem hiszem, hogy valaha is befejeződik, ez nem a befejezésről szól, hanem arról, hogy megpróbáljuk csak emlékezetessé tenni az embereknek. Nagyon különleges érzés volt, amikor kihoztam a zászlót, és nagyon különleges, amikor mindkettőt kibontottam. Ez egy igazán rendkívüli és nagyon jelentőségteljes hétvége volt nekem.”

Vettel, aki a BMW, a Toro Rosso, a Red Bull, a Ferrari és az Aston Martin színeiben eltöltött 15 év után 2022 végén vonul vissza a Forma-1-ből, azt mondta, hogy ez a tiszteletkör „az egyik legerősebb érzelmet” váltotta ki pályafutása során. Arra a kérdésre, hogy az olasz tifosi által lelkesen ünnepelt bemutatótól könnyes lett-e a szeme, Vettel így felelt:

„Igen, ez egyértelmű. Nehéz szavakba önteni, azt hiszem, ez volt az egyik legerősebb érzelem, amit a volán mögött éreztem, annak ellenére, hogy egyedül voltam a pályán, és nem is versenyezni voltam itt. Elképesztő. Amikor elővettem a zászlókat, az emberek… annyira erőteljes volt. Boldog vagyok, hogy volt merszem megszólalni az ötletemmel és meghívni a Senna családot. És csupa pozitív visszajelzéseket kaptam. Együttérző volt, bátor, hogy elmondta a véleményét. Az oktatást előmozdította, a szegénység ellen küzdött az országában. Sok szempontból megelőzte a kora emberét, különösen autóversenyzőként is. Ezért nagyon fontos ez az erőteljes történet, amit meg kell osztani, különösen a fiatal versenyzőkkel, akik most jönnek még fel.”

Vettel vallomása: Hubert tragédiája után majdnem visszavonult

Forrás :