fbpx

5 éve nincs köztünk Niki Lauda, de 40 éve pedig ezen a napon épp futamot nyert

2019-ben ezen a napon hunyt el a Forma-1 történetének egyik hatalmas egyénisége, Niki Lauda.

Élete során rendkívüli akaraterőről tett tanúbizonyságot, hiszen kis híján már 30 éves kora előtt életét vesztette. 1976-ban a Nürburgringen szenvedett drámai balesetet, autója lángba borult. Versenyzőtársai álltak félre hogy segítsenek rajta. Mire azonban Arturo Merzario ki tudta húzni őt az autóból, Lauda súlyos égési sérüléseket szenvedett a fején és a kezén, valamint forró mérgező gázokat lélegzett be, amelyek károsították a tüdejét.

Csodával határos módon életben maradt. Olyannyira, hogy ezt követően mindössze két futamot hagyott ki, és bár bekötözött fejjel, fájdalmakkal, de az Olasz Nagydíjon már újra rajthoz állt!

1979 végeztével visszavonult, ám 1982-ben visszatért. Versenyzői karrierje az 1985-ös szezon után ért véget.

2001-ben a Jaugar csapat csapatfőnöke lett, de ez közel sem lett sikersztori.

2012-ben lett a Mercedes F1-es csapatának nem-ügyvezető elnöke, és haláláig a csapat kötelékében tevékenykedett, a Forma-1-es paddock állandó vendége volt. Ő volt az is, aki a csapathoz csábította Lewis Hamiltont a McLarentől.

Egészségügyi problémákkal küszködött, amit az 1976-os balesetből származó tüdősérülései súlyosbítottak. Az előző évben kettős tüdőátültetésen esett át, emellett az előző években két veseátültetésen is átesett. 2019. május 20-án tért örök nyugalomra.

Május 20-hoz azonban Lauda kapcsán nem csak szomorú hír kapcsolódik.

Az 1984-es Francia Nagydíjat Lauda nyerte a McLarennel. Ez volt Lauda második győzelme a szezonban és a 21. győzelme.

Árverésre kerül a sisak, melyben Lauda elszenvedte karrierje legsúlyosabb balesetét