fbpx

Pályázatot írt ki az FIA egy új F1-es Halo fejlesztésére, szállítására

Az FIA a tervek szerint a 2026-os a Forma-1-es szezontól autók Halo-ját, vagyis glóriáját egy új, „könnyűszerkezetes” változatra cserélné le.

A gyártókat felkérték, hogy nyújtsanak be ajánlatot a Halo szállítására, amelyet az F1-es csapatok az új technikai szabályok 2026-os bevezetésekor használnak majd.

Az FIA egyik célja az új szabályokkal az, hogy csökkentse az F1-es autók súlyát, amely évek óta folyamatosan nő. A jelenlegi szabályok szerinti minimális tömeg 798 kilogramm.

A Halo jelenleg kb. hét kilogrammot nyom. Az FIA által a 2026-os Halóra kiadott pályázati dokumentum szerint a következő változatnak „6 kilogrammnál nagyobb tömegűnek kell lennie” és „titánötvözetből kell készülnie”. Ennek tükrében úgy tűnik, hogy maximum egy kilóval akarják csökkenteni a védőelem súlyát.

Nem is lenne egyszerű ennél könnyebbé tenné amellett, hogy biztonságos maradjon, hiszen az a feladata, hogy nagy erőhatásoknak ellenálljon.

Annak érdekében, hogy az új, „könnyűsúlyú” Halo ne tegyen engedményeket a biztonság terén, három statikus tesztet hajtanak végre a konstrukcióval, amelyeken akár 125 kilonewton erőhatást is bevethetnek.

Megnéztük Bécsben az F1-es kiállítást, és nagyon ajánljuk! – Képekkel!

Forrás :