fbpx

Így áll a Ford a Red Bull-lal való partnerséghez Newey távozása után

A Ford megnyugtatta a Red Bullt, hogy 2026-os együttműködésük változatlan, Adrian Newey távozása után is.

A technikai főnök Newey azzal sokkolta az F1-es világát, hogy megerősítette, a jövő év elején távozik a sportág top csapatától. Ez azt jelenti, hogy a Red Bull 2026-ban – amikor az új szabályok életbe lépnek – zseniális autótervezője nélkül lép pályára, az új technikai partnerükkel, a Forddal. Mark Rushbrook, a Ford Performance Motorsport igazgatója a Motorsportnak beszélt erről:

„A fókuszunk totálisan a 2026-os erőforrás-programon marad. Ez a hírek után sem változott, és változatlanul teljes gőzzel haladunk előre.”

Newey 2025 végéig állt szerződésben az energiaitalosokkal, ami azt jelenti, hogy a jelenléte a Fordhoz való csatlakozás kezdetekor sem biztos. Rushbrook ezért így folytatta:

„A folytonosság már a legelső megbeszéléseken is felmerült, amelyeket Christian Hornerrel folytattam. Tehát a kérdésem az volt hozzá: „Hogyan lesz a Red Bull továbbra is sikeres 2026-ban az új szabályokkal?” Mint minden jó vállalatnak vagy jó istállónak, mindig van utódlási terve, és mindig képzi és fejleszti az embereit a szervezeten belül. Ez most sincs másképp. Egyáltalán nem akarok tiszteletlen lenni Adriannel szemben, hiszen ő fantasztikus, de minden csapatnak van utódlási terve”.

Newey központi szerepet játszott abban a Red Bull-projektben, amely zsinórban négy F1-es versenyzői bajnoki címet adott Sebastian Vettelnek, és most Max Verstappennek is ugyanezt fogja tenni. A 2026-os új szabályok felrázhatják a sportágat, még inkább attól függően, hogy Newey agytekervényei merre vezetnek. A Red Bull másik grandiózus változása a Red Bull Powertrains programja, amely a Forddal együttműködve új hibrid motorokat hoz létre.

Horner illetlen vielkedésének ügye kapcsán a Ford is megszólalt

Forrás :