fbpx

Ez miattam van – így reagált Verstappen Kimi Antonelli helyzetére

Egy F1-es versenyen való elinduláshoz egy versenyzőnek összesen 40 pontot kell összegyűjtenie alacsonyabb szériákban elért eredményekkel ahhoz, hogy szuperlicencet kapjon. Ezt a rendszert 2016-ban vezették be.

A Forma-1-et irányító testület, az FIA azt követően döntött a pontrendszer bevezetéséről, hogy Verstappen 17 évesen és 166 naposan debütált a Forma-1-ben a 2015-ös szezon elején. Ő az F3 European Championshipből azonnal az F1-be ugrott.

A szuperlicenc megszerzésének további követelményei közé tartozik, hogy legalább 18 évesnek kell lenni, és két teljes szezon legalább 80%-át teljesíteni kell egy együléses sorozatban.

Ez az előírás tavaly ismét reflektorfénybe került, amikor az FIA elutasította a Red Bull kérését, hogy az IndyCar-futamgyőztes Colton Herta felmentést kapjon e feltételek alól.

Nemrégiben kiderült, hogy a Mercedes junior versenyzője, Andrea Kimi Antonelli számára is kérvényt nyújtottak be az FIA-hoz, hogy szuperlicencet kapjon, még mielőtt augusztusban betölti a 18. életévét.

A jelenleg a Prema színeiben az F2-ben versenyző olasz versenyzőt már idén kapcsolatba hozták egy F1-es üléssel. Ám a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff azt mondta, hogy „nem fog megtörténni”.

A háromszoros világbajnok Verstappen elmondta, hogy ellenzi a jelenlegi pontrendszert, szerinte az nem szolgálja a célját.

„Ezt a szabályt természetesen miattam vezették be” – mondta Verstappen a holland sajtónak. „Végül is nem teljesíti azt, amire hivatott.”

„Nem kifejezetten róla (Antonelli) van szó, de ez megakadályozhat néhány tehetséget abban, hogy gyorsan bekerüljenek a Forma-1-be, mert előbb össze kell gyűjteniük azt a 40 pontot.”

„Nem vagyok nagy rajongója ennek, ennek az egész rendszernek. Az FIA szerint ez jó, de én inkább nem szeretném, hogy így legyen.”

„Ha valaki 17 vagy 18 éves, és talán 20 pontja van. De ha nagyon gyors, akkor miért ne kerülhetne be a Forma-1-be?”

Verstappen korai debütálása nem okozott csalódást azoknak, akik hittek benne. Ő lett a legfiatalabb versenyző, aki valaha pontot szerzett, a legfiatalabb, aki dobogón végzett, és a legfiatalabb, aki futamot nyert.

Nem igaz, hogy már Miami után kiteszi Sargeant szűrét a Williams

Forrás :