fbpx

Adok-kapok: Miután Steiner beperelte a Haast, a Haas meg őt perelte be

A Haas F1 Team és a korábbi csapatfőnökük, Günther Steiner közötti jogi huzavona egyre nagyobb méretet ölt.

Korábban már kiderült, hogy Steiner beperelte korábbi munkaadóját, ki nem fizetett jutalékok miatt. Most azonban a Haas Automation, az F1-es csapat anyavállalata és szponzora ellenkeresetet nyújtott be Kaliforniában.

A per Steiner „Surviving to Drive” című önéletrajzi könyvét veszi célba, állítólagos védjegybitorlás miatt.

A Kalifornia központi körzetében benyújtott bírósági dokumentumok szerint a Haas azt állítja, hogy Steiner és kiadója, a Ten Speed Press engedély nélkül használta a csapat logóit és más jogvédett képeket.

Az amerikai cég, amely esküdtszéki tárgyalást kért, a bírósághoz benyújtott dokumentumokban ismertette sérelmeit.

„2023-ban a Haas Automation engedélye vagy beleegyezése nélkül Steiner szerzője, forgalmazója, promótere, értékesítője, terjesztője és haszonélvezője volt a ‘Surviving to Drive’ című kiadványnak, amely jogellenesen használta és jelenítette meg, és továbbra is használja és jeleníti meg a Haas Automation védjegyeit és a Haas Automation Trade Dress-t Steiner személyes pénzügyi hasznára és jogtalan haszonszerzés céljából.”

„A Haas Automation soha nem járult hozzá ahhoz, hogy a Steiner a Haas Automation védjegyeket vagy a Haas Automation Trade Dress-t a vádlott termékén használja.”

„A Haas Automation a per előtt értesítette Steinert, de a mai napig Steiner nem tett semmilyen lépést a jogsértő cselekményeinek megszüntetése vagy mérséklése érdekében, ami szükségessé tette a mostani pert” – állítja a vállalat.

„Steiner a Haas Automation kizárólagos szellemi tulajdonjogainak megsértésével értékesíti és népszerűsíti a vádolt terméket különböző médiumokban, többek között, de nem kizárólagosan nyomtatott és digitális formában.”

„Az interneten elérhető információk azt mutatják, hogy 2024 januárjától a Vádolt Termék eladásai meghaladták a legalább 150 000 darabot, és legalább 4 500 000 dollár bevételt generált.”

Az ügy központi kérdése valószínűleg a „méltányos használat” fogalma lesz. Ez a jogi doktrína lehetővé teszi a szerzői joggal vagy védjeggyel védett anyagok korlátozott felhasználását olyan célokra, mint a kommentálás, kritika vagy hírközlés, akár engedély nélkül is.

Steiner és a Ten Speed Press valószínűleg azzal fog érvelni, hogy a képek felhasználása a méltányos használat kategóriájába tartozik, mondván a képek szükségesek ahhoz, hogy Steiner elmesélje a csapat vezetéséről szóló történetét.

Az eredmény attól függ, hogy a bíróság szerint a felhasználás módja új jelentést vagy kontextust adott-e a képeknek, illetve a Haas márkát használja ki kereskedelmi haszonszerzés céljából.

A kérdés tehát az, hogy Steiner könyvében a csapat képeinek, védjegyeinek megjelenítése tisztességes felhasználásnak vagy védjegybitorlásnak minősül-e…

A Haas káromkodó csapatfőnöke az egyik legjobb F1-es könyvet írta meg!

Forrás :