fbpx

Leclerc öccse és a Ferrari tesztelte az F1 permetvédő „sárvédőjének” új verzióját

A Ferrari a fioranói tesztpályáján tesztelte az FIA kísérleti permetvédőinek két új változatát egy 2022-es autóval.

Charles Leclerc öccse, Arthur, a Ferrari versenyzőakadémiájának tagja ült a volán mögé az autóban, amely sokkal drámaibb keréktárcsákkal volt felszerelve, mint a Mercedes által először tavaly tesztelt változat.

A WWP-vel (Wet Weather Package = Nedves időjárási csomag) felszerelt autó nyomában egy másik, hagyományos specifikációjú Ferrari is futott, hogy felmérjék a vízpermet okozta láthatóságot.

A permetvédő két változatát tesztelték, az egyiket nagyobb kivágásokkal az oldalfalakon, a másikat pedig „tömöttebb” formában.

A WWP-t oly módon képzeli el az FIA , amelyet fel lehet csavarozni az autókra, hogy nedves körülmények között is pályára hajthassanak, anélkül, hogy a többi autó által felvert vízpermet túlzottan rontanák a látási viszonyokat. Ezzel akarják megakadályozni, hogy megismétlődjön a 2021-es Belga Nagydíj esete, ahol a biztonsági autó alatt futott egyetlen kör alapján hirdették ki az eredményt.

Ez nem a WWP végleges változata, csupán az adatgyűjtést szolgálja a továbbfejlesztés érekében.

Amikor a WWP első verzióját tavaly Silverstone-ban tesztelték a Mick Schumacher által vezetett Mercedesszel, kiderült, hogy a vártnál nagyobb mennyiségű vízpermetet eredményezett. Az ott használt kerékborítások viszonylag kompaktak votlak és két részből álltak. Így az FIA célul tűzte ki egy második verzió tesztelését, amely jóval nagyobb kerékfelületet fed le.

„Amit májusban tesztelünk, az nem a végleges megoldás” – idéztE az FIA együléses technikai igazgatóját, Nikolas Tombazist a The Race, még novemberben. „Ez információgyűjtés, hogy lássuk, valóban ez-e a helyes út.”

„Meglehetősen jól kellene alakulniuk a dolgoknak ahhoz, hogy 2025-ben bevethető legyen. Ha ez nem sikerülne, akkor 2026-ra kellene megtörténnie. Ez része lenne az új szabályozási csomagnak. Alternatív megoldásként, ha a tavaszi teszt nem megy jól, akkor lehet, hogy felhagyunk ezzel az iránnyal, és akkor tényleg át kell gondolnunk, hogy mit tegyünk.”

A fő kérdés, amire az FIA-nak választ kell adnia, mielőtt a WWP-csomagot véglegesítik és beépítik a szabályzatba, az az, hogy a kerekek lefedése képes-e kellőképpen – legalább felére – csökkenteni a permetet. A vízpermet jelentős része ugyanis a padlóról a diffúzorból csapódik ki, amelyet aerodinamikai okokból nem lehet burkolni.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Forrás :