fbpx

Az Andretti-ügy rávilágított, hogy az F1 versenyellenes tevékenységet folytat?

Az Egyesült Államok képviselőházának igazságügyi bizottságának elnöke azt állította, hogy a Forma-1 azért utasította el az Andretti érkezését, mert „minden a pénzről szólt”. Ezért válaszokat keresve vizsgálatot indított az F1 és a Liberty Media ellen.

Tavaly, annak ellenére, hogy az FIA jóváhagyta az Andretti-Cadillac pályázatát, hogy a Forma-1 tizenegyedik csapata legyen, a sportág vezetői elutasították az amerikai csapatot. Tették ezt arra hivatkozva, hogy az amerikai csapat nem feltétlenül hozna értéket a sportba.

Ezt a döntést ellenezte az Andretti csapat tulajdonosa, Michael Andretti, aki édesapja, az 1978-as F1-es világbajnok Mario Andretti támogatásával továbbra sem mond le Forma-1-es terveiről.

Az amerikai képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke, a republikánus Jim Jordan támogatja Andrettit, és vizsgálatot indított, amelyet legkésőbb május 21-ig kell lefolytatni.

A Liberty Media elnök-vezérigazgatójának, Greg Maffeinek és az F1 vezérigazgatójának, Stefano Domenicalinak küldött levelében az F1 döntésével kapcsolatos dokumentumokat és kommunikációt kért.

„Az igazságügyi bizottság feladata annak vizsgálata, hogy a szövetségi versenytörvények elégségesek-e a monopóliumok és más tisztességtelen kereskedelmi korlátozások elleni védelemre” – áll Jordan levelében az NBC szerint.

„A sportligák, mint a Forma-1, a trösztellenes jog egy olyan nevezetes területén működnek, ahol a termék létrehozásához bizonyos fokú összejátszás szükséges.”

„Ha azonban egy sportliga olyan módon tér el a szabályaitól és gyakorlatától, amely csökkenti a versenyt és csökkenti a fogyasztók érdeklődését a termék iránt, az összejátszás versenyellenes magatartásnak minősülhet.”

„Ennek megfelelően azért írunk, hogy tájékoztatást kérjünk a Forma-1 azon döntéséről, mely megakadályozza az Andretti Global és a General Motors partnerségét.”

„Az Andretti Cadillac belépésének megtagadására felhozott kifogások ürügynek, és önkényesnek tűnnek, nem kapcsolódnak ahhoz, hogy az Andretti Cadillac alkalmas-e a Forma-1-ben való versenyzésre.”

„A Forma-1 például azt állította, hogy egy új csapat csak úgy tudna hozzáadott értéket teremteni a Forma-1 számára, ha ‘dobogós helyezésekért és futamgyőzelmekért versenyezne’.”

„Az FIA azonban már elemezte – és jóváhagyta – az Andretti Cadilac műszaki képességeit arra, hogy a jelenlegi csapatok között versenyezzen. Illetve a Forma-1 jelenlegi csapatainak többsége sem felel meg a Forma-1 azon követelményének, hogy rendszeresen ‘dobogós helyezésekért és futamgyőzelmekért’ versenyezzenek.”

„A Forma-1 azt is kifogásolta, hogy az Andretti Cadillac egy meglévő motorgyártóval próbál dolgozni, mert ez ‘árthat a Forma-1 presztízsének és tekintélyének’.”

„A Forma-1 ugyanakkor kijelentette, hogy ha az Andretti Cadillac a General Motors által gyártott új motort használna a csapat első évében, az új motor kihívást jelentene az új csapat számára.”

„Az igazság az, ahogy Mohammed Ben Sulayem, az FIA elnöke is kifejtette, hogy az Andretti Cadillac elutasítása ‘csak a pénzről szól’.”

Jordan azt állította, hogy a Forma-1 döntése az Andretti elutasításáról azért született, hogy megvédje a ‘gyenge csapatokat’ a versenyellenes magatartásban.

„A gyenge csapatokat meg akarják védeni a versenytől, a fogyasztók kárára, egy további csapat pedig a pénzdíjakért és a szponzorokért versenyezne” – mondta.

„Ha a Forma-1-nek akadályoznia kell a versenyt és ártania kell a fogyasztóknak, hogy megvédje a gyenge versenytársakat, akkor az egész Forma-1-es modell tönkremehet, és a szervezet nem bújhat a sportliga szükségessége mögé, hogy versenyellenes magatartást folytasson.”

„Az Andretti Cadillac Forma-1-be való belépésének akár csak egy évvel való késleltetése is kárt okoz az amerikai fogyasztóknak azért, hogy a (meglévő) sikertelen Forma-1-es csapatoknak kedvezzen.”

„A Forma-1-es csapatok számának korlátozása megnöveli a szponzorálás vagy egy meglévő Forma-1-es csapatba való belépés árát is.”

„Miközben a bizottság vizsgálja ezt az ügyet, és mérlegeli a sportligák struktúrájával és versenyével kapcsolatos lehetséges jogszabályokat, írásban kérünk egy személyzeti szintű tájékoztatást az Andretti Cadillac Forma-1-be való belépési kérelmének elutasításáról szóló döntésről.”

Jordan vizsgálatára azután került sor, hogy 12 amerikai törvényhozó „kartellszerű magatartással” vádolta meg az F1-et amiért elutasította az Andretti csatlakozási kérelmét.

Andretti rendíthetetlen, az F1 „tisztességtelen” hozzáállása mellett is

Forrás :