fbpx

A Mercedes megúszta, Bottas viszont pórul járt

A Miami Nagydíj stewardjai nem büntették meg a Mercedest a boxutcai szabálytalanság miatt. Valtteri Bottas azonban három rajthelyes kapott.

A sprintkvalifikáció második szakaszában Lewis Hamilton szerelői láthatóan sisak nélkül dolgoztak a brit versenyzp autóján. Ezzel megsértették a sportszabályzat 34.13-as cikkelyét.

A stewardok azonban nem osztottak ki ezért büntetést a Mercedesnek, mert „számos más csapat” is hasonlóan járt el.

„Miközben a csapat viselkedését vizsgáltuk ezzel a szabálysértéssel kapcsolatban (amelyet a versenyirányítás jelentett nekünk), tudomásunkra jutott, hogy számos más csapat is hasonló munkát végzett sisak és/vagy szemvédő nélkül az etap soránt, akár a boxkiállás során, akár annak közvetlen közelében” – áll az FIA közleményében.

„Természetesen azok, akik a boxkiállási pozíción belül dolgoztak az autón, szintén megsértették a 34.13-as cikkelyt (például az autó megérintésével vagy az autó felemelésével). Valójában azok, akik kissé a boxkiállási pozíciókon kívül helyezkedtek el, talán nem sértették meg a fenti cikkelyt, de a különbségtétel biztonsági szempontból (ami a szabály célja) nem volt nyilvánvaló számunkra.”

„Továbbá úgy tűnik, hogy bevett gyakorlat, hogy a boxkiállási pozícióban felemelik az autót, miközben a fékeket hűtik, hogy az autót visszahozzák a garázsba. Szigorúan értelmezve ez is sértheti a fenti szabályokat.”

„Ilyen körülmények között tehát nem szolgálna hasznos célt egy csapat megbüntetése, ahol potenciálisan az összes vagy majdnem az összes csapat megszeghette ezt a cikkelyt valamilyen formában.”

Az FIA-t ugyanakkor felszólították, hogy fontolja meg, hogy szükség van-e változtatásokra a bevett gyakorlaton, vagy a szabályzatban.

Nem voltak azonban ennyire elnézőek Bottasszal szemben. A finn versenyzőt azért idéztek be, mert az SQ1-ben az 1-es kanyarban feltartotta Oscar Piastrit.

Bottas épp hűtő körön volt, haladt az 1-es kanyar felé, amikor Piastri érkezett mögötte a McLarennel, és szerencsésen elkerülték az érintkezést.

„Az egyes kanyar előtti egyenesben a 77-es autó [Bottas] egy gyors kör befejezése után lassan haladt az ideális íven, miközben a 81-es autó [Piastri] egy gyors körön közeledett. A 81-es és a 77-es autónak kitérő manővert kellett tennie, hogy elkerüljék az ütközést” – áll az indoklásban.

„Az elsődleges felelősség a versenyzőt terheli, hogy ne hozza magát olyan helyzetbe, amellyel szükségtelenül akadályoz egy másik versenyzőt. Itt a 77-es autó lassan haladt az ideális íven, és ő okozta a kialakult helyzetet.”

„A meghallgatás során azonban mind a csapat, mind a 77-es autó vezetője elismerte, hogy a csapat nem figyelmeztette a 77-es autó vezetőjét, hogy a 81-es autó gyors körön van. Ez nyilvánvalóan hiba volt a csapat részéről, és jelentősen hozzájárult az incidenshez.”

Ennek értelmében a bírák három rajthelyes büntetéssel sújtotta Bottast. Ezzel a finn az utolsó rajthelyre csúszott.

Norris sokáig ,,verte” a Red Bullt, de utolsó szakaszban mégis Verstappen ,,nevetett”

Forrás :