fbpx

Ma 30 éve, hogy elhunyt – már a teljes Ratzenberger-dokut megnézheted!

Az 1994-es Forma-1-es San Marinó-i Nagydíj hétvégéjéről elsősorban mindenkinek Ayrton Senna halála ugrik be. Szinte méltatlanul háttérbe szorítva azt a tényt, sajnálatos módon az ő balesetének volt egy előfutára is. 

Miután a pénteki napon Rubens Barrichello szenvedett balesetet, a szombat sem kegyelmezett a Forma-1-nek. Sőt.

Az osztrák Roland Ratzenberger a kvalifikáció egyik körében az Acque Minerali sikánnál áthajtott egy rázókövön, amitől megsérült az első szárnya. Azonban nem tért vissza a boxba, hanem újabb gyorskörbe kezdett. Bár ne így tett volna! Aszárny megadta magát, ő pedig nagy sebességgel ütközött a betonfalnak, és súlyosan megsérült, koponyaalapi törést szenvedett.

A versenyzőt előbb a pálya orvosi központjába, majd a Maggiore kórházba szállították. Megállapították, hogy az ütközés ereje miatt három különálló, halálos sérülést szenvedett: koponyaalapi törést, a bal első gumiabroncsnak a túlélőcellát érő tompa ütését és megrepedt az aortája. Az ütközés következtében azonnal meghalt.

Mint arról korábban már beszámoltunk, Roland Ratzenbeger halálának 30. évfordulójára Peter Levay négyrészes dokumentumfilmet készített. Ráadásul úgy, hogy senki ne legyen kizárva a nézők közül. Az összesen valamivel több, mint 1 órás film négy részletben érhető el bárki számára, a YouTube-on. Tegnap már az utolsó rész is publikálva lett, így akár egyben (egymás után) is megnézhető.