fbpx

30 éve kezdődött a Forma-1 tragikus hétvégéje, az első balesettel

30 éve kezdődött el a Forma-1 történetének egyik legtragikusabb hétvégéje. A San-Marinó-i Nagydíj hétvégéjén 3 nap alatt 3 súlyos baleset történt, melyből kettő halálesettel végződött.

1994. április 29-én, pénteken már gyülekezni kezdtek a sötét felhők az esemény körül. Kivételesen nem szó szerint, hanem átvitt értelemben, sajnos.

Szabadedzés során Rubens Barrichello Jordanjét a Variante Bassa sikánban megdobta a rázókő, az autó a levegőbe emelkedett, 95 G erőhatásúnak mért balesetben, 140 km/órás sebességgel a gumifal tetejének csapódott, majd többször átfordulva a feje tetején/oldalán landolt.

Az súlyos ütközés következtében Barrichello eszméletét vesztette. Az orvosi központban tért magához, ahol Ayrton Senna és az F1-es orvosprofesszor Sid Watkins várta ébredését. Utóbbinak az életét köszönhette Barrichello, mivel a baleset után a nyelve elzárta a légutakat. Szerencséjére azonban egy orrtörésnél súlyosabb baja nem történt, ám a hétvége hátralévő részét már csak a tévéből követhette.

A tévéből láthatta, ahogy a tragédia végigkíséri a hétvégét, hiszen utána szombaton Roland Ratzenberger, vasárnap pedig Ayrton Senna vesztette életét Imolában.

Amikor a Brawn GP berobbantotta az F1-es szezont