fbpx

86 évesen elhunyt Senna első F1-es csapatának az alapítója

Norman Edward „Ted” Toleman, akinek F1-es csapata több ismert nevet is elindított a sportágban, 86 éves korában, hosszú betegség után elhunyt.

Olyan pilóták kezdték Forma-1-es karrierjüket Toleman autókban, mint Ayrton Senna, Stefan Johansson és Derek Warwick. Más sikeres és hosszú ideig szolgáló F1-es alkalmazottak, mint például a tervező Rory Byrne, a mérnök Pat Symonds vagy a PR-menedzser Ann Bradshaw szintén ennél a csapatnál kezdték pályafutásukat.

Toleman egy szállítmányozási vállalkozást irányított az Egyesült Királyságban, mielőtt megalapította istállóját, amely a Formula 2-ben is versenyzett. Első próbálkozásuk egy F1-es autóval nem volt sikeres, és 10 futam telt már el, mire 1981-ben kvalifikálták magukat az első versenyre. A következő években azonban gyors fejlődésen mentek át.

Embed from Getty Images

Warwick 1983-ban Zandvoortban elért negyedik helyével megszerezte az első pontszerző helyezésüket. A következő évben a csapat közel állt a győzelemhez Monacóban, Senna másodperceket faragott Alain Prost előnyéből az esős pályán, mielőtt a versenyt vitatható módon piros zászlóval leintették és nem indították újra.

Embed from Getty Images

Az ötödik idényük már nehezebb volt, a csapat kénytelen volt kihagyni versenyeket, mivel nem tudott gumikat beszerezni. De ekkorra az olasz divatmárka, a Benetton felismerte a bennük rejlő lehetőségeket, és felvásárolta a csapatot a Tolemantól. Az elkövetkező években Toleman átnevezett alakulata meghódította a sportágat, és előbb Benetton, majd Renault néven világbajnokságot nyert. A francia gyártó 2015-ben újra megvásárolta a csapatot, amely most az Alpine néven versenyez. A Forma-1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali elismerte, hogy „szomorúan értesült Ted Toleman haláláról:

„Olyan sokat adott a Forma-1-nek, az eredményei és öröksége mindig is a történelmünk része marad. Gondolataink a családjával és barátaival vannak ezen szomorú időszakban.”

Az F1-en kívül Toleman bajnokságot nyert tengeri motorcsónakversenyző is volt, aki két világrekordot is felállított. Az Atlanti-óceán leggyorsabb motorcsónakos átkelésének rekordjára tett kísérlete azonban 1985-ben véget ért, amikor a Virgin mágnás, Richard Bransonnal (későbbi F1-es csapattulajdonos) közösen irányított hajója háromnapos útja végéhez közeledve felborult.

Toleman családját 2003-ban tragédia sújtotta, amikor egyik ikerfiát, Gary-t a menyasszonya szeme láttára lőtték le egy autós rablás során a dél-afrikai Johannesburg közelében. Az F1-ből való távozása után Toleman a világ minden táján megfordult, és legutóbb az ausztrál Mini Challenge sorozatot vezette. Feleségével, Maitie-vel a Gold Coast és a Fülöp-szigeteki Manila között töltötték idejüket. Tegnap itt hunyt el a szív- és veseelégtelenséghez kapcsolódó fellépett komplikációk következtében.

Maitie és fiuk, Michael gyászolja őt.

Olyat találtunk a Vaterán, hogy Senna egykori bizalmasa is ledöbbent!

Forrás :