fbpx

A Hornert zaklatással vádoló nő zaklatott, rémült és magányos

A Red Bull csapatfőnök Christian Horner viselkedését bepanaszoló nő „nagyon zaklatott, dühös, rémült, megfélemlített és magányos” – állította a családi barátja a BBC Sportnak.

A hölgy decemberben nyújtott be panaszt, amelyben Horner kényszerítő, bántalmazó viselkedéséről és szexuális zaklatásáról tett állításokat. A barát hozzátette, nem igazán érti, hogy a Red Bull miért utasította el a panaszt a vizsgálat után. Horner ugyanakkor mindig is tagadta az állításokat. A Red Bull február 28-án egy belső vizsgálatot követően elutasította a panaszt, és tisztázta az 50 éves Hornert minden vétkesség alól.

Eddig az ügyet úgy jellemezték, hogy az illetlen és irányító viselkedésről szólt. A Red Bull azt állította, nem tudják megerősíteni, hogy a szexuális zaklatásra vonatkozó állításokat is tartalmazott, de a BBC Sport látott erre utaló bizonyítékokat. A nő nem beszélhet az állításairól, mivel jogi kötelezettséget írt alá, hogy az apján és a testvérén kívül senkivel sem beszélhet az esetről – állítja a barát. Névtelenséget kérve, így fogalmaz:

„Lehetetlen, hogy az emberek megértsék, milyen lehet ez neki. Nem tud és nem is akar erről beszélni. Azt viszont elmondhatom, hogy mit tesz ez vele. Akárhányszor kérdeztem tőle valamit, mindig elsírta magát, és azt mondta, hogy nincs kivel beszélnie, mert nem beszélhet. Igen zaklatott, nagyon dühös, nagyon fél, nagyon megfélemlített, és nagyon magányos. Az emberek képtelenek megérteni anélkül, hogy az ő helyében lennének, hogy milyen lehet ez neki.”

A Red Bull szóvivője ennyit közölt:

„Mindkét fél aláírt egy titoktartási megállapodást erről, így egyikük sem beszélhet róla.”

A panasz elutasítását követő napon kiszivárgott egy üzenetváltás, amely állítólag Hornert érinti, és amely közel 150 vezető F1-es munkatárshoz és a médiához jutott el. A következő héten a vádlót felfüggesztette a Red Bull. A BBC Sport korábban arról számolt be, hogy a Red Bull azt az indoklást adta a panaszosnak, hogy tisztességtelen volt. A csapatfőnök a kiszivárogtatást „ismeretlen forrásból származó névtelen, spekulatív üzenetnek” minősítette, és nem volt hajlandó kommentálni a tartalmát.

A BBC Sport nem ellenőrizte, hogy az üzenetek valódiak-e, és március elején a Red Bull PR-osa leállította azokat a kísérleteket, hogy megkérje Hornert, erősítse meg a hírt. A barát azonban azt állítja, hogy az üzenetek valódi levélváltás voltak Horner és a nő között:

„Mindenki elolvashatta a WhatsAppokat, és bárki levonhatja a saját következtetését, hogy ez megfelelő kapcsolat volt-e egy vezérigazgató és egy asszisztens között. Ahogy Christian is fogalmazott, ő maga akarja meghúzni a határt. Nos, ha ez egy tisztességes és független eljárás volt, és nem találtak semmiféle kivetnivalót, akkor miért nem hozzák ezt átlátható módon nyilvánosságra, és miért nem tagadja Christian, hogy ezek a WhatsApp-ok valódiak? Azt hiszem, hogy voltak olyanok, akik úgy érzik, hogy a tangóhoz kettő kell, de ez nem igazságos. Ez csak mellébeszélés. A kérdés az valójában, hogy Christiannak vezérigazgatóként kellett volna-e azt tennie, amit tett.”

A Red Bull leszögezte, hogy a munkajoggal kapcsolatos titoktartási kérdések miatt nem kommentálhatják tovább a jelentést és annak megállapításait. A barát szerint a nőt súlyosan érintette a cég válasza a panaszára:

„Nem érti, hogyan juthatott egy független eljárás az információk ismeretében azokra a következtetésekre, amelyekre jutott, és azokra az intézkedésekre, amelyek ezt követték. Megdöbbentő, de egyáltalán nem meglepő, hogy mennyire feldúlt. Több pénzügyi ajánlatot is kapott a története eladására, amelyek közül egyikre sem volt hajlandó még csak rá se reagálni. Az a tény, hogy nem beszélhet a barátaival, csak a közvetlen családtagjaival beszélhet. Adott egy egyedülálló nő, aki követte a helyes eljárást, és úgy érzi, hogy nem hallgatták meg, így ez egy teljesen igazságtalan folyamat volt. Elég bátor nő kellene ahhoz, hogy megtegye, amit ő tett. És sajnos ez így egy nagyon rossz helyzet.”

A panaszos fellebbezett a Red Bull döntése ellen, és az F1 irányító testületét, az FIA-t is tájékoztatta a helyzetéről, és kérte, hogy vizsgálják ki a történteket. A barát hozzátette még:

„Be van már jegyezve, hogy a munkaügyi bírósághoz fordul, ami nyilvános. Barátként elmondhatom, hogy feltételezem, Horner, ahogy eddig is tette minden lépésnél, bármit megtesz azért, hogy a munkaügyi bíróság ne legyen nyilvános. Sajnos az időpontja még nagyon messze van. Minden egyes lépésnél jogi lépésekkel fenyegették meg, ahogy a médiát is. Most felfüggesztették, és egyértelmű, hogy a Red Bull egy olyan folyamatot követ, amelynek célja, hogy végül kitehessék őt.”

A Red Bull szóvivője így reagált erre:

„Christian nem tett kísérletet arra hogy a munkaügyi bírósági eljárás zártkörű legyen. És nem azzal a szándékkal függesztették fel, hogy ki legyen rúgva.”

A barát végül elmondta, hogy a nő tovább folytatja az ügymenetet:

„Eltökélt szándéka, hogy végül kiderüljön az igazság. Csak a sportban akar dolgozni, és nagyon aggódik a hírnevéért és azért, hogy bárki alkalmazza. Egész életét a motorsportban töltötte, így egyrészt nagyon aggódik és félti a jövőjét, másrészt igen elszánt, hogy kiderüljön az igazság. Mivel nem tud nyíltan beszélni a barátaival, szerintem benne van ez a sok elfojtott félelem és aggodalom. Ezt nem tudja nyíltan megbeszélni a barátaival és a családjával, hogy támogassák őt és tanácsokat adjanak neki. Tiszteletben tartja a feltételeket, amiket aláírattak vele. Elég egyértelmű, hogy nem szólhatott egy szót sem, vagy akár csak kifejteni az álláspontját, míg Christian mégis képes elég kommentárt adni, mert hatalmi és befolyásos pozícióban van, hogy hatékonyan elmondja a saját oldalát a történetnek, ő pedig teljesen elnémult.”

Horner botránya téma lesz a Drive to Survive következő évadában?

Forrás :