fbpx

Kiderült, miért hiúsult meg az elképesztő 30 millió dolláros Senna-Ferrari üzlet

Az olasz média feltárta azt a szenzációs történetet, amelynek köszönhetően Ayrton Senna, a Forma-1 legendája 1991-ben majdnem a Ferrari ikonikus vörös ruháját öltötte magára.

Ez egy olyan fajta felfedezés, mint amely sokkolta most az F1-es közösséget, és emlékeztet a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton 2025-ös szezonra történő váratlan maranellói átigazolása körüli jelenlegi felhajtásra. Ő Carlos Sainz „örökségébe” lép. Sainz egyébként nyitott arra, hogy a jövőben újra a Ferrari vörös színét öltse magára, ha úgy adódik:

„Igen, 2025-ben nem a Ferrarinál fogok versenyezni, de ki tudja, mit hoz a jövő. Még tíz év áll előttem a sportolói karrieremből.”

A bombaként robbant Senna sztori egy 1990-ben kötött megállapodásra vezethető vissza az akkor még a McLaren versenyzőjeként dolgozó Senna és Cesare Fiorio, a Ferrari akkori csapatfőnöke között. A ma már 84 éves Fiorio így emlékezett vissza erre:

„Mindenben megegyeztünk, de Fusaro ellenezte.”

Az ellenállás Piero Fusarótól származott, aki akkor a Ferrari elnöke volt, mielőtt Luca di Montezemolo 1991-ben átvette volna az irányítást. Az elutasítás Fiorio szerint, vagy azért történhetett, hogy ne zaklassa fel Alain Prostot, vagy azért, hogy Fusaro érvényesítse a dominanciáját. Fiorio így fogalmazta ezt meg:

„Talán azért történt így, hogy ne kerüljön szembe Alain Prosttal, vagy talán azért, mert meg akarta értetni velem, hogy ő Fusaro a nagyfőnök. Csak ő, én, valamint a Ferrari vezetősége tudott erről a tárgyalásról. Valaki pedig elmondta ezt Prostnak.”

Ami úttörő lépés lett volna, hogy Senna 1991-ben 30 millió dollárt keresett volna a Ferrarival, ami akkori viszonylatban rekord lenne. Fusaro azonban vitatja Fiorio meséjét, azt állítva, hogy Prost megkerülte őt azzal, hogy közvetlenül a befolyásos Agnelli családhoz fordult, ami egy visszafordíthatatlan döntést eredményezett. Kijelentette:

„Ez megtörtént, és nem volt visszaút ebből a helyzetből.”

Ugyanakkor a Senna és a Ferrari körüli történet ezzel nem ért még véget. Miután Prostot 1991-ben elbocsátották a Ferraritól, mert nyersen „traktorhoz” hasonlította a csapat Forma-1-es autóját, a csapat az 1995-ös szezonra ismét Sennát vette célba. Jean Todt, a csapat akkori csapatfőnöke így emlékezett erre vissza:

„Felajánlottam neki, hogy 1995-ben a Ferrarihoz igazolhat. Ő ragaszkodott 1994-hez, de Berger és Alesi már szerződésben álltak velünk. Aztán tudjuk, mi történt.”

Mit tudunk eddig a Senna-sorozatról? A brazil legenda ma lenne 64 éves

Forrás :