fbpx

Így akar Barcelona jobb ajánlatot tenni, mint Madrid!

Barcelona pályája, a Circuit de Catalunya jelentős, 50 millió eurós beruházással igyekszik megtartani helyét a Forma-1-es versenynaptárban, miközben a madridi új projekt 2026-ban, a katalán város jelenlegi szerződésének utolsó évében fog debütálni.

Bár az F1 továbbra is nyitott a barcelonai szerződés megújítására, a jövőbeni megállapodások értelmében a verseny rotációs alapon egy másik európai pályával osztozhat a reflektorfényen. Madrid ugyanakkor nagy reményekkel készül arra, hogy 2027-től Spanyolország kizárólagos helyszínévé váljon a Forma-1-es futamnak. Josep Lluis Santamaria, a Circuit de Catalunya pályaigazgatója a spanyol médiának adott nyilatkozatában, amely a helyszínen figyelte a folyamatban lévő felújításokat, amelyek a tervek szerint 2026-ra elérik az 50 millió eurót, így beszélt:

„Optimisták vagyunk, a MotoGP-re mindent befejezünk a teraszon, a boxutca épületén, a toronyban és szinte a teljes tetőszerkezeten, ami az F1-re elkészül.”

Santamaria, utalt ezzel a május végi MotoGP-versenyre és a körülbelül egy hónappal azután következő Spanyol Nagydíj köré tervezett munkálatokra. Barcelona így jelentős lépést tesz a pálya hátsó egyenesét szegélyező „Rooftop” funkcióval, amelynek célja, hogy lenyűgözze a Forma-1-es hivatalnokokat, és biztosítsa a pálya jövőjét 2026 után is. Santamaria hangsúlyozta, hogy világszerte van precedens arra, hogy egy országon belül több Grand Prix-t rendezzenek, és így tette fel a költői kérdést:

„Vannak országok, ahol akár három nagydíjat is rendeznek, mint például az Egyesült Államokban. Miért is ne lehetne kettő Spanyolországban? Stefano Domenicali már említette ennek a lehetőséget, ahogyan Olaszországban is. Szorgalmasan dolgozunk azon, hogy a királykategória jelenléte hosszú évekre biztosított legyen itt.”

Az igazgató kiemelte a száguldó cirkusz tisztségviselőivel való gyakori kapcsolattartást is:

„Folyamatosak a kapcsolataink az F1-gyel. Minden héten találkozunk a kereskedelmi csapatokkal, a promóciós részleggel. Nagyon várjuk, hogy idén is bebizonyítsuk a munkánk minőségét.”

A Madridi Nagydíj bejelentését követően a Forma-1 vezérigazgatójával, Stefano Domenicalival és a mérnöki csapattal folytatott egyeztetések intenzívebbé váltak. A közelmúltban Londonban tartott találkozók és helyszíni látogatások lenyűgözték az F1-es csapatot a barcelonai fejlesztések ütemével, hangsúlyozta Santamaria.

A Forma-1 egyik legfontosabb követelménye, hogy Barcelona a teljes városra kiterjedő fesztiválrendezvények révén fokozza a futam népszerűsítését. Santamaria elárulta, hogy a tervek már folyamatban vannak, és megjegyezte, hogy javult a kapcsolat a barcelonai tanáccsal is:

„Hamarosan tájékoztatást kapnak arról, hogy mi történne a városban. Tavaly már voltak események, és ez idén sem lesz másképp. A kormányzati változások nagymértékben javítottak a képességünkön, hogy közös rendezvényeket szervezzünk a várossal.”

Itt rendezhetik meg Európa első éjszakai Forma-1-es futamát!

Forrás :