fbpx

Az RB sportszerűtlenséggel vádolja a Haas csapatot

Az RB elégedetlen volt a Haas versenyzői által a Szaúd-arábiai Nagydíjon alkalmazott taktikával.

Kevin Magnussent sportszerűtlen viselkedéssel vádolták. Az RB pedig fenyegetőzött, hogy az FIA-val vitatja meg a Haas pilótájának viselkedését, miután úgy érezték, hogy Magnussen „tönkretette” japán versenyzőjük, Yuki Tsunoda versenyét azzal, hogy szándékosan lehajtott a pályáról.

Magnussen Szaúd-Arábiában, 20 másodperces időbüntetést szedett össze, előbb egy Alex Albonnal (Williams) való érintkezés miatt kapott tízet, majd a Tsunodával szembeni miatt szintén tízet.

Ez azonban döntő szerepet játszott a Haas csapattársának, Nico Hülkenbergnek a segítésében, aki egy pontot tudott gyűjteni. A Haast azonban azzal vádolja az RB, hogy szándékosan tönkretette Tsunoda esélyeit a pontszerzésre.

Az RB úgy véli, hogy Magnussen Tsunoda elleni manőverének célja az volt, hogy megelőzze japán pilótát, és lehetővé tegye Hülkenbergnek, hogy elég előnyt építsen ki ahhoz, hogy a boxba állhasson, és Tsunoda előtt térhessen vissza a pályára.

„A közepes gumikon indítottuk [Tsunodát], és amikor jött a Safety Car, a kemény keverékű gumikra váltottunk. Ami ezután történt, azt egy kicsit nehéz volt elviselni” – mondta az RB versenyigazgatója, Alan Permane.

„Magnussen lehajtott a pályáról, hogy szándékosan Yuki elé kerüljön, majd körönként akár két másodpercet is lassított rajta, ami lehetővé tette Hülkenbergnek, aki még nem állt ki addig kerékcserére, hogy rést alakítson ki, és persze a mögötte lévő összes autó előtt a boxba álljon.”

„Ez számomra nem tűnik korrektnek, és a sportszerűtlen viselkedés definíciója. Biztos vagyok benne, hogy mi és más csapatok is beszélni fogunk erről az FIA-val a jövőbeli versenyeken.”

Az RB csapatfőnöke, Laurent Mekies úgy érezte, hogy Magnussen vezetése „tönkretette Yuki versenyét”.

Véleménye szerint a 23 éves versenyző a pontszerző 10. helyen végezhetett volna, Hülkenberg helyett.

„Elég frusztráló volt, valószínűleg az én hibám volt, hogy elengedtem Kevint” – nyilatkozta Tsunoda. „De ugyanakkor négy kerékkel elhagyva a pályát előzött meg. Oké, kapott egy 20 másodperces büntetést, de akkor is. Szóval ez egy kicsit igazságtalannak tűnt, de ugyanakkor [az] igazság az, hogy én meg elengedtem őt. Szóval ez volt az én hibám.”

Steiner újra figyelmeztet, hogy korábbi csapata, a Haas, rossz úton jár

Forrás :