fbpx

Berger szerint Lauda nem engedte volna meg ezt Hamiltonnak

Miközben a Forma-1 világa állandóan száguld, csütörtökön megható szünetet tartottak, hogy megemlékezzen Niki Lauda 75. születésnapjáról.

A sportág egy olyan kiemelkedő alakjáról van szó, akinek öröksége mélyen összefonódott a királykategória történetével. Gerhard Berger, barátja és szintén osztrák F1-es legenda a német Auto Bild című lapnak elmondta gondolatait a Lauda hatásáról. Különösen a közelmúlt eseményeinek tekintetében:

„Mindent megtett volna azért, hogy Lewis Hamilton ne menjen át a Ferrarihoz. Ez kiakasztotta volna – és talán megakadályozhatta volna.”

Lauda befolyásos szerepe a csapaton belül Berger szerint megváltoztathatta volna tehát az F1 versenyzői piacának alakulását.

A háromszoros osztrák világbajnok a Mercedes iránt elkötelezett volt, és ha még élne, Hamilton megtartása érdekében akár a falig is elment volna.

Dr. Helmut Markot is szoros kötelék fűzte Laudához. A Sport1-nek nyilatkozva Marko bepillantást engedett abba a személyes kapcsolatba, amely túlmutatott a szakmai rivalizálásukon. Kiemelte a barátságukat, amely kiállta az idő és a versenyek próbáját. Lauda nyilvános arca, mint „egoista” és „kemény üzletember” Marko szerint csak a felszíne volt annak az embernek, aki „mélyen legbelül egy igazán nagylelkű ember volt:

„Niki a teljes pályafutásom alatt állandó társam volt- Igen, nagyon hiányzik nekem. Különösen a közös reggelijeink. Hozzám hasonlóan ő is mindig egyből a lényegre tért. És persze voltak vitáink is.”

Marko reflexiója a közös pillanatokról és a kölcsönös tiszteletről, amely meghatározta a kapcsolatukat, rávilágít Lauda jellemének a valójára, de elismerve barátságuk dinamikus jellegét, amely tele volt közvetlenséggel és időnkénti vitákkal. Az osztrák szakember mégis éppen ezt az egyenességet és a békülési képességét értékelte, ami kiemelte Lauda különleges helyét az életében és az F1 világában. Lauda öröksége, ahogy Marko hozzátette, pótolhatatlan, és a személyiség, a humor és az egyenesség keveréke jellemzi, ami kiemelte őt:

„A komplett Forma-1-es világban nincs senki, aki személyiség, humor és egyenesség tekintetében jelenthetne Nikinek. Nem foglalkozott vele, hogy megbánt-e bárkit is. És szerződésekre sem volt szüksége.”

Marko, egy olyan ember képét festette le, aki a saját feltételei szerint igazodott el a Forma-1 világában, kitörölhetetlen nyomot hagyva a sportban és a benne élőkben.

Kiderült: Lauda addig kényeztette Hamiltont, amíg át nem igazolt a Mercedeshez

 

Forrás :