fbpx

Eljárást indítottak a Sauber ellen az új nevük miatt!

 

A svájci, korábban Sauber néven ismert csapat hétfőn egy londoni ünnepségen indította útjára 2024-es szezonját.

Ennek során egy online kaszinó névadó szponzorálásával új fekete-zöld megjelenést mutattak be. Az alakulat képviselője, Alessandro Alunni Bravi a C44-es bemutatója keretében így fogalmazott:

„Idén az istállónk számos területen változni fog, köszönhetően ennek a fontos partnerségnek a Stake-kel. Ők a világ egyik vezető szórakoztató és életmódmárkája.”

A csapat úgy is jellemezte névadójukat, mint „egy ernyőmárkát, amelyet a csoportja több üzleti iparágban is használ, beleértve a ruházati, a divat, a sporthírek, a közösségi kaszinók és a szerencsejátékok területén.”

Hozzátette, hogy kaszinóplatformjukon évente több mint 80 milliárd tranzakciót bonyolítanak le, és világszerte ötmillió regisztrált felhasználójuk van. Az online kaszinókat és szerencsejátékokat övező jogszabályok lokációnként eltérőek. Egyes területeken alig vagy egyáltalán nem korlátozzák, míg máshol betiltották a reklámozást, vagy akár meg is tiltották, hogy az adott országban tevékenykedhessenek.

Ausztrália az utóbbi megközelítést alkalmazza az online kaszinókkal szemben, akárcsak Svájc, ahol a csapat székhelye található. Ennek ellenére a márkajelzés megjelenik a csapat weboldalán, a közösségi média platformjain és az alakulat ruházatán. A Schweizer Radio und Fernsehen úgy tudja, hogy a svájci Szövetségi Kaszinóbizottság eljárást indított a Sauber ellen. Aggodalmuk nem magával a reklámmal kapcsolatos, hanem azzal, ahogyan az beolvadt és átvette a csapat identitását. Patrick Kraeuskopf, a Zürichi Műszaki Egyetem versenyjogi professzora az SRF-nek így nyilatkozott.

„A támogatás megengedett lenne. Jelen esetben a Stake és a Sauber márka annyira összefonódott, illetve a Stake kifejezés olyan erősen bevésődik a nézők fejében, hogy valószínűleg átléptük a piros vonalat a jogosulatlan reklám felé.”

Az ausztrál jog szerint az online kaszinók véletlenszerű (vagy véletlen) lefedettsége egyike azon viszonylag kevés okoknak, amelyek miatt az ilyen reklám megengedett lenne. A vita itt arra terelődik, hogy egy olyan szervezet, amely szándékosan egy ilyen szolgáltatással van megjelölve, és elismeri a kérdést, tekintettel arra, hogy bizonyos eseményeken szándékában áll megváltoztatni a márkajelzést, az véletlenszerűnek minősül-e.

Amennyiben a Sauberről kiderül, hogy megsértették a jogszabályokat, akár 500 000 frank pénzbírsággal is számolhatnak.

A becslések szerint a névadó szponzori szerződés értéke akár több mint 45 millió euró is lehet.

Amíg ez folyamatban van, a csapat továbbra is a Stake F1 Team megnevezést viseli. Ugyanakkor elismerik, hogy meg kell változtatniuk kereskedelmi nevüket, ha olyan országokban versenyeznek, ahol ezt a jogszabályok tiltják. Ott várhatóan a csapat új márkanéven indul, és elhagyja az online szerencsejátékkal kapcsolatos jelzéseket. Ez azt a furcsa helyzetet teremti meg, hogy az istálló egyes versenyeken egy entitásként, más versenyeken pedig Kick F1 Team néven fog versenyezni.

A Sauber az egyik a két túlságosan kommercializált csapatnév közül 2024-ben, mindkettő magának a Forma-1 szervezetének is szemet szúrt.

Már csak egy Minecraft figura hiányzik a Stake F1 Team „gamer zöld” festésén

Forrás :