fbpx

13 éve ezen a napon történt Kubica drámai balesete

2011. február 6 volt az a nap, mikor Robert Kubica Forma-1-es bajnoki címről szövögetett álmai szertefoszlottak. A lengyel versenyző akkor a Renault versenyzője volt, azonban a szezonkezdés előtt a Ronde di Andora ralin vett részt Olaszországban.

A verseny azonban drámai véget ért, Kubica elvesztette az uralmat Skoda Fabiája felett, és egy szalagkorlátnak ütközött.

Szerencsétlenségére az gyakorlatilag felnyársalta az autót, beleértve a versenyző jobb karját. Életveszélyes sérülést szenvedett, de sikerült megmenteni az életét, sőt a karját is, pedig fennállt a veszélye, hogy amputálni kell majd.

2011-től kezdve a lengyel versenyző F1-es karrierje zátonyra futott. Pedig már nagyon erősek voltak azok a feltevések, melyek szerint a Ferrari tervezte leigazolni őt. Kubica abszolút világbajnok matéria volt, ralibalesete azonban meggátolta ezt.

Ennek ellenére Kubica produkálta azt, ami lehetetlennek tűnt, és visszatért, még ha az eredményekről már le is kellett mondania. 2017-ben tesztpilóta lett a Renault-nál, majd a Williamsnél, míg nem 2019-ben versenyzőként tért vissza a mezőnybe a Williamsszel, majd egy év újabb kihagyás után még egy évet versenyzett az Alfa Romeo színeiben, ahol aztán még egy évig tesztpilóta volt.

Jelenleg a WEC-ben versenyez.

Kubica szerint a Formula E-ben versenyezni olyan, mint szexelni egy guminővel