fbpx

A McLaren kitette Hamilton szűrét, majd a Williams is elhajtotta

Lewis Hamilton Forma-1-es sikereinek nagy részét a Mercedesszel érte el, miután első bajnoki címét a McLarennel szerezte. A hétszeres világbajnok azonban pályafutása elején lehetőséget kapott arra, hogy a Williamshez szerződjön.

Hamilton a McLarennél debütált és már F1-es karrierje előtt is kapcsolatban állt a csapattal. Az akkori csapatfőnök, Ron Dennis már 1998-ban szerepet ajánlott Hamiltonnak a McLaren versenyzőfejlesztési programjában.

A brit versenyző 2002-ben harmadik lett a Formula Renault brit bajnokságában, majd a következő évben meg is nyerte azt.

2004-ben azonban Lewis édesapja, Anthony egy 2005-ös GP2-es versenyzői ülést akart a fiának, míg a McLaren azt akarta, hogy Hamilton még egy szezont maradjon a Formula 3 Euro Seriesben, miután újonc szezonját az ötödik helyen zárta. A nézeteltérés addig fajult, hogy a vezérigazgató Martin Whitmarsh felbontotta Hamilton szerződését.

Ezt követően Hamiltonék megkeresték a Williamst. Végül azonban nem jutottak semmire, mivel az akkoriban a Williamsszel partnerségben lévő BMW nem volt hajlandó finanszírozni Hamilton juniorkarrierjét.

„Felhívtak, és azt mondták: ‘Elmehetünk megnézni titeket?'” – emlékezett vissza néhány évvel később a Williams társalapítója, Patrick Head. „Erre bejöttek, és azt mondták: ‘Ron Dennis ejtett minket’.”

„Akkoriban a BMW-vel voltunk, és azt hiszem, Frank [Williams] felhívta Mario Theissen-t [BMW Motorsport igazgató], és azt mondta: ‘Nézd, ez a srác nagyon jó lehetne, és eljött hozzánk, hogy segíthetünk-e neki?’.”

„És azt hiszem, Mario azt mondta, hogy nem hajlandóak támogatást nyújtani, és anyagilag sem voltunk olyan helyzetben, hogy finanszírozni tudtuk volna a versenyzését.”

Néhány héttel később Hamilton visszatért a McLarenhez, és még egy szezont versenyzett F3-ban, mielőtt 2006-ban a GP2-es sorozatba lépett volna.

Szinte lehetetlen megmondani, hogyan alakult volna Hamilton F1-es pályafutása, ha a McLaren helyett a Williamssszel debütált volna.

A most 39 éves versenyző korábban már beszélt a Williams iránti csodálatáról. 2020-ban, miután a Williams család kiszállt a csapat irányításából, kijelentette: „Emlékszem, arról álmodoztam, hogy vezethetem azt az autót, ami [Nigel] Mansellnek is volt, vagy DC [David Coulthard] egyik autóját, vagy valami hasonlót.”

„De ez sosem vált valódi opcióvá számomra. És ekkor a Mercedeshez kerültem.”

2007-ben, Hamilton újonc évében a Williams Nico Rosberget igazolta egy többéves szerződéssel. A két versenyző akkoriban jó barátok voltak, már gokartos korukból ismerték egymást. Akkor váltak igazi riválisokká és romlott meg a kapcsolatuk, mikor a Mercedesnél csapattársak lettek.

Ő lenne a Williams történetének legrosszabb igazolása?

Forrás :