fbpx

A Goodwood FoS nagy pillanatai: „Ez egy hatalmas ablak a múltba!”

A nagy pillanatok

A kezdetektől fogva az volt a Festival of Speed (FoS) egyik nagy célkitűzése, hogy olyan különleges pillanatokat teremtsen, amelyektől a rajongók libabőrösek lesznek, és amelyeket a világon sehol máshol nem tapasztalhattak meg. Legendák és autóik, motorjaik újra találkoztak, sok évvel azután, hogy aktív pályafutásuk véget ért.

Ami mostanra minden év fesztiváljának állandó fénypontjává vált, 1995-ben kezdődött, amikor Dan Gurney újra egyesült 1967-es Nagydíj-győztes Eagle Weslake V12 F1-es autójával. Dan a sport ikonja volt, az első versenyző, aki négy fő kategóriában is futamot nyert: F1, Indy Car, NASCAR és sportautók. Neki tulajdonítják azt a hagyományt is, hogy a futamgyőzelmek után pezsgőt locsolnak, miután az 1967-es Le Mans-i 24 órás versenyen a dobogón pukkantotta ki az üveget. Alig egy héttel később megnyerte a Belga Nagydíjat Spában a saját autójával!

Ez sok érzelmet idézett fel benne: „A Goodwood Fesztivál olyan, mint egy óriási időgép, tele hasonlóan gondolkodó emberekkel.”

Ez egy hatalmas ablak a múltba!

Ugyanebben az évben Stirling Mossnak és társának, Denis Jenkinsonnak lehetősége nyílt arra, hogy 1955-ös Mercedes 300SL-ével felhajtott arra a dombra, amelyen 1955-ben a híres Mille Miglia győzelmet aratták.

Ez a lista egészen napjainkig folytatható:

2019-ben Sir Jackie Stewart 1969-es bajnoki címet nyert Matra MS80-asával félúton megállt a dombon, hogy feleségének, Lady Helennek egy rózsával ajándékozzon.

2015-ben Goodwood doktort hívott, és jött is egy! Ez volt az az év, amikor Valentino Rossi lenyűgözően debütált a fesztiválon. A kilencszeres MotoGP-bajnok a hollandiai Assen TT győztes futamáról érkezett Goodwoodba, és egy nappal azelőtt, hogy Goodwoodba érkezett volna, egy különlegesen feldíszített Yamaha YZR-M1-es motorral nyűgözte le a közönséget.

Tavaly a négyszeres bajnok Sebastian Vettel a „Race without a trace” kampánya keretében megújuló üzemanyaggal hajtott, két kört tett meg a saját 1993-as Ayrton Senna-féle McLaren MP4/7-esével és az 1992-es Mansell-féle Williams FW14B-vel, mielőtt végigsétált a rajongók tengerén, majd csatlakozott Richmond hercegéhez az erkélyen egy különleges pillanatra.

A 2022-es Goodwood Festival of Speeden hirtelen nagyon érzelmessé vált a helyzet, amikor eljött a pillanat, hogy a lebénult háromszoros Grand Prix-motoros világbajnok, Waine Rainey elindult a dombon az 1992-es bajnoki címet nyert Yamaha YZR500-asával. Ez volt a csúcspontja annak a hároméves tervezésnek, amelynek során a motort úgy alakították át, hogy az megfeleljen a férfi igényeinek, aki az 1993-as Olasz Nagydíjon egy balesetben életét megváltoztató sérüléseket szenvedett. Egyszer azt hitték, hogy Rainey, a motorversenyzés legendája soha többé nem fog motorozni, de elhatározta, hogy bebizonyítja, hogy a kétkedők tévednek. Ha még nem láttad Wayne Rainey rendkívül megidéző futamait a goodwoodi dombon, amelyeket nem más, mint ádáz riválisai, Kevin Schwantz és Mick Doohan kísért, akkor ezt azonnal pótold ezt a hiányt!  Ez Goodwood történetének egyik igazán nagy pillanata.

A Mansell-mánia 2022-ben valóban visszatért az Egyesült Királyságba, amikor Goodwood a Festival of Speed keretében ünnepelte Nigel Mansell legendás 1992-es F1-es bajnoki győzelmének 30. évfordulóját. Maga Nigel is részt vett a fesztiválon, hogy az ünnepségek középpontjában legyen – a bajuszos hős a hétvégén többször is megjelent a dombon, és újra találkozott néhány legendás F1-es autójával, köztük a Williams FW14B-vel, amellyel megszerezte a Forma-1-es koronát: „Nagyon érzelmes pillanat volt a világ minden tájáról érkező rajongók előtt vezetni, és egy olyan élmény, amelyre mindig emlékezni fogok.”

Csak találgatni lehet, hogy a Goodwood Festival of Speed milyen szenzációt nyújt majd a rajongóknak az idei kiadásban.

Tudtad, hogy az első Goodwood FoS-t az Indy 500 inspirálta?