fbpx

31 éve a Williams hiányzott a nevezési listáról és Briatore is akadályozta őket ebben

A Williams egyszer egy napot késett és egy dollárral elszámolta magát fontos dokumentumokkal – így lemaradt a hivatalos nevezési listáról…

1993. január 21-ét írunk, Bill Clinton első teljes napját kezdi az Egyesült Államok elnökeként. A Forma-1 világbajnoka, Nigel Mansell pedig arra készül, hogy az Államokba költözzön, hogy uralja a CART-ot is, miután a Williams csapat, amellyel a bajnoki címet nyerte, gyakorlatilag kitette őt. A szezonnyitó Dél-afrikai Nagydíj hivatalos nevezési listája hiányos – de nem kisebb név, mint a Williams, a világbajnoki címvédő nem szerepel rajta. Mi ennek az oka?

Egy adminisztrációs hiba miatt egy nappal később adták le a nevezésüket 1993-ra, miközben a megoldásról tárgyaltak. A sportszabályzat formanyomából kiderült, hogy ahhoz, hogy a Williams indulhasson, az összes többi csapatnak bele kell egyeznie. A Piranha Clubban talán meglepő módon az egyöntetű döntés azonban nem volt azonnal meg.

A Williams éppen egy domináns szezonon volt túl Mansell-lel ls az FW14B-vel, és szétzúzta az ellenfeleket – a Benettonnál pedig Flavio Briatore volt az egyik, aki késlekedett a beleegyezéssel. Frank Williams csapatfőnök állítólag igen megalázónak érezte ezt – és arra biztatták, hogy enyhe nyomásgyakorlással biztosítsa alakulata indulását a rajtrácson.

Egy találkozó a Heathrow repülőtér melletti szállodában pár héttel a Kyalami futam előtt simán feltette a brit istállót a rajtrácsra – Alain Prost pedig megnyerte az eddigi utolsó Dél-Afrikai Nagydíjat, majd végül a negyedik világbajnoki címét szerezte meg. Sőt, az FW15C a hatodik konstruktőri bajnoki címéhez vezette a Williamst.

Newey egy német autóversenyző miatt hagyta el a Williamst

Forrás :