fbpx

Kíméletlen stratégia eredménye Verstappen F1-es sikere

Max Verstappen üstökösként emelkedett fel, és vált háromszoros világbajnokká, amely mögött egy olyan stratégia áll, amelyet édesapja, Jos adott át neki.

Ez a stratégia, amelyet Graham Watson, aki kulcsszerepet játszott Max korai Forma-1-es éveiben, elárult, egyszerre egyszerű és kíméletlen: „pusztítsd el a csapattársadat.” Watson, jelenleg a Forma-1 versenyműveletekért felelős vezetője, megosztotta meglátásait a Formule 1 magazinnal, és elmélyedt a Verstappent mozgató pszichében. Kiemelte Max versenyzéshez való hozzáállásának egy kritikus aspektusát:

„Jos Verstappen azt nyomatta Maxnak, hogy az első dolog, amit tenned kell, hogy tönkreteszed a csapattársadat.”

Ez a filozófia Jos saját F1-es tapasztalataiból ered, különösen a Michael Schumacherrel a Benettonnál töltött idő miatt. Watson így emlékszik erre:

„Szerintem, Jos úgy érezte, hogy Michaelnek jobb eszközei vannak, és előnyben részesült.”

Ez az érzékelt egyenlőtlenség alakította Jos útmutatásait a fiának, hangsúlyozva annak szükségességét, hogy egy istállón belül egyértelműen vezető szerepe legyen:

„A te alakulatodnak kell lennie – te légy az ember, aki körül forog az egész.”

Ennek a stratégiának a hatékonysága jól látszik Max első napjaiban a Toro Rossónál, ahol hamar kialakította uralmát első F1-es csapattársa, Carlos Sainz felett. Watson, a csapat akkori menedzsere hozzátette:

„Egyből nyilvánvaló volt, hogy Max lesz az első pillanattól kezdve az első számú vezér, nem pedig a spanyol.”

Verstappent az is megkülönbözteti a többi bajnoktól, például Lewis Hamiltontól, hogy intenzíven fókuszál az F1-re. Watson párhuzama így néz ki:

„Lewis igen tehetséges, de olyan sok mindenben részt vesz, hogy az emberek azon gondolkodnak: „Ő most F1-es pilóta vagy sem?”. Lewis Hamilton egy márka, Max Verstappen pedig egy Forma-1-es pilóta. Nem azt mondom, hogy amit Hamilton csinál, az rossz, de ő nem olyan elem, mint Max. Amikor az ilyen srácok nem ülnek az autóban, akkor is a szimulátorban vagy a gokartban ülnek. Állandóan próbálnak fejlődni.”

Ez Verstappen legfőbb tulajdonsága, ami a legendákban is megvolt

Forrás :