fbpx

45 év után újra F1-es futamot rendezne Madrid Las Vegas-i stílusban

Politikai források szerint 2026-ban Madrid is otthont adhat Forma-1-es hétvégének, bár hivatalos bejelentés még nem történt. A spanyol fővárosban utoljára 1981-ben rendeztek világbajnoki futamot.

A regionális politikai színtér aligha titkolja, hogy 2026-tól Madrid adhat otthont a Forma-1-es Spanyol Nagydíjnak. Politikai források megerősítették ezt az AS-nek. Hivatalos bejelentés azonban még nem történt meg. A madridi közösség elnöke, Isabel Díaz Ayuso egy tájékoztató reggelin fejezte ki lelkesedését a nagyszabású projekt iránt:

„Egyetlen kormányzat vagy ország sem utasíthat el egy ilyen projektet.”

Ayuso reméli, hogy a Forma-1-es helyszín, „a világ legjobb pályájaként” fog majd bevonulni a történelembe. Mindenesetre úgy tűnik, hogy az IFEMA kizárólag magánfinanszírozással megvalósuló projekttel próbálja meggyőzni Domenicalit és társait. A spanyol fővárost olyan epicentrumokkal kívánják egyenrangúvá tenni, mint Miami, Las Vegas vagy Szingapúr. Egy félvárosi pálya kápráztatja majd el a nézőket, ami a város kiállítási parkja körül fog futni, kihasználva a környező pavilonok és terek előnyeit.

Egy olyan komplexum van kilátásban, amelyet úgy terveztek, hogy a lehető legjobban kihasználja a vendéglátó területeket. Ugyanúgy, mint például a híres Hard Rock Stadion paddockját, az IFEMA létesítményeit felhasználva. Ez a módosítás közvetve hatással lesz a jelenlegi, 2026-ra eddig megerősített Circuit de Barcelona-Catalunya pályán megrendezésre kerülő spanyol GP jövőjére.  Mivel a naptár a szabályozás szerint nem engedélyez évi 24 futamnál többet (bár ezek száma növelhető). Domenicali júniusban így nyilatkozott az AS-nek:

„Nem hiszem, hogy 2026 után olyan helyzetbe kerülünk, hogy két futamunk lesz Európában egy országban. Hacsak nem változik valami, és nem lesz másképp.”

45 év után térne vissza Madridba a Forma-1 mezőnye

Madridban 1981 óta nem rendeztek F1-es futamot. 1968 és az akkori szezon között ugyan megszakításokkal, de otthont adott a világbajnokságnak, és a futamok Graham Hill, Stewart, Fittipaldi, Lauda, Hunt, Mario Andretti vagy Gilles Villeneuve győzelmét hozták. Ez a nagydíj pontosan illeszkedik abba a két fő célkitűzésbe, amelyet a Liberty Media a naptárral kapcsolatban követ. Egy történelmi hagyományokkal rendelkező esemény, ami ugyanakkor modern, látványra törekvő, és stílusában hasonlít az amerikai helyszínekre.

A madridi GP szervezése semmiben sem hasonlít arra, amit 2008 és 2012 között Valenciában rendeztek, és végül kudarccal zárult. A regionális intézmények azért támogatják a versenyt, mert az gazdasági hatást gyakorolna egy olyan városra, amely már most is a labdarúgás központja.

Barcelona idő előtt távozhat és Madridba kerül az F1-es Spanyol Nagydíj?

Forrás :