fbpx

A Racing Pride hálás Hamilton és Vettel szerepvállalásáért

Az F1 az elmúlt években egyre többet igyekszik a különféle világméretű problémák csökkentéséért. Legyen szó környezeti kérdésekről, vagy épp társadalmiakról.

Ilyen kiemelt téma többek között a diverzitás növelése és az LMBTQ+ személyek elfogad(tat)ása. Mindezekben hatalmas segítséget nyújtott az F1 és úgy általában a motorsport számára Lewis Hamilton és Sebastian Vettel.

Az egyik szervezet, amely az elmúlt években egyre nagyobbra nőtt, a Racing Pride, amelyet Richard Morris autóversenyző alapított, és ma már számos nagykövet támogatja.

„Az ötlet egy 2018-as Instagram-csevegésből származik, amikor először posztoltam arról, hogy LMBTQ+ személyként vagyok jelen a motorsportban” – mesélte Morris a RacingNews365-nek.

„Akkoriban nem igazán folytak erről beszélgetések erről. Egyetlen Forma-1-es csapat sem mondott semmit az LMBTQ+ befogadásról, a nemzeti irányító testületek nem igazán beszéltek erről, és egyszerűen nem volt napirenden.”

A 2019-ben létrejött Racing Pride kezdeményezés az LMBTQ+ személyek motorsportban való boldogulását igyekszik segíteni, legyen szó akár versenyzőről, akár mérnökről, újságíróról, vagy bármely más területen dolgozóról.

A Forma-1-ből elsőként az Aston Martin állt mögéjük, hiszen a csapat akkori kommunikációs vezetője az F1 tapasztalt, kiváló szakembere, Matt Bishop volt, aki nyíltan meleg.

„A növekedés hihetetlen volt, mióta 2021-ben az Aston Martin lett az első F1-es csapat, amely partnerünk lett. Hosszú időbe telt, amíg előkészítettük a terepet egy ilyen partnerséghez. De mostanra már látjuk, hogy az F1 is felkapta ezt, és számos más csapat is hozzánk fordult: az Alpine-nal és a Red Bull Racinggel is van partnerségünk.”

„Az egyik dolog, amit ez tényleg megmutat, hogy semmiképpen sem hígítjuk fel a sportot… Néha olyan megjegyzéseket kapunk, hogy ‘miért nem az autó tervezésére koncentráltok [koncentrál a Red Bull], és ehelyett az egész hülyeség helyett’, pedig a világbajnok csapat, amely abszolút uralta az F1-et, úgy gondolja, hogy ez egy fontos dolog.”

Az F1-es csapatokkal való együttműködésük pedig nem merül ki annyiban, hogy a csapat közölte, hogy támogatja őket. A Racing Pride rendszerint részt vesz a csapatok bizonyos programjain, workshopokat tartanak az alkalmazottaknak. Meghallgatják és segítik őket, ha esetleg problémájuk van a közösségükben. Szükség esetén segítenek átdolgozni a csapat irányelveit és tanácsokat adnak annak érdekében, hogy minden munkavállaló őszintén önmaga lehessen, ne érezze kirekesztettnek magát. Hiszen mindez nagyban segíti az egyének elégedettségét és produktivitását is, ami pedig nyilvánvalóan a csapat hasznára van.

Mindezek fontosságát hangsúlyozta az elmúlt években Hamilton, és a már visszavonult Vettel is.

„Ez több okból is hatalmas dolog, különösen a két versenyző esetében” – mondta Morris.

„Az egyik nagyon fontos dolog az, hogy igen, rendkívül látványosan tesznek dolgokat. De ez teljesen hiteles is, ez olyasmi, ami tényleg fontos nekik.”

„Sebastian Vettel ‘Same Love’ pólója a Magyar Nagydíjon nem sokkal azután tűnt fel, hogy bejelentettük az Aston Martinnal való partnerséget. Már egy ideje együtt dolgoztunk velük, mielőtt ez nyilvánosságra került volna.”

„Ődöntött úgy, hogy ezt ilyen látható módon akarja, senki nem kényszerítette erre.”

Ugyanez történt Lewisszal is, aki olyan országokban, ahol az LMBTQ+ közösséget aktívan üldözik. Nem fogta vissza magát és úgy állt hozzá, hogy „megmutatom, hogy támogatlak benneteket, olyan helyzetben vagyok, hogy ezt megtehetem”.

„Ez hatalmas erejű, mélyen megérinti a rajongókat, és valóban arra készteti az embereket, hogy részesei legyenek ennek a sportnak. De az is szerepet játszik, hogy a sportág hősei, akikre oly sokan felnéznek, akik talán nem részei az LMBTQ+ közösségnek, azt mondják majd, hogy ‘ha a hősöm ezt mondja, talán nekem is el kellene gondolkodnom azon, hogy kimutassam a támogatásomat’.”

Morris hozzáteszi, hogy a jövőben is azon dolgozik, hogy a kezdeményezés ne híguljon fel. Ne csupán annyiról szóljon, hogy mindenre rádobnak egy szivárvány matricát és ezzel el is van intézve a téma.

Következő fontos mérföldkőnek tartja a transzneműek befogadását. Hogy elsősorban ne az emberek, a versenyzők neme számítson, hanem „csak” maga az ember, a személy.

„A közelmúltban a dolgok megváltoztatásának egyik legjelentősebb példája a transzneműek befogadására vonatkozó politika, amelyen a MotorsportUK-val közösen dolgoztunk. Ez kimondja, hogy bárki, aki az általuk irányított motorsport-sorozatokban versenyez, képes lesz arra, hogy saját maga határozza meg a nemét, a licencében szereplő nevét, és hozzáférjen a rájuk vonatkozó kezdeményezésekhez és támogatásokhoz” – mondta Morris.

„Szeretnék több ilyen lépést látni, amelyek biztosítják, hogy a sportunk biztonságos és befogadó legyen az LMBTQ+ közösség számára, és hogy aztán hitelesen beszéljünk ezekről az eredményekről” – tette hozzá.

Vettel Norvégiában van és fókákkal barátkozik

Forrás :