fbpx

Felejtsd el a 4K-t, a Forma-1 már a 8K-s közvetítésekre készül!

Elképesztő, hogy milyen ütemben fejlődik a technológia! A Forma-1 az idők során áttért a nagyfelbontású, majd a valódi HD-felbontású, majd 2017-ben pedig a 4K felbontású közvetítésekre.

Most a közvetítések hivatalos szolgáltatója, a Tata Communications elkezdte megalapozni mindazt, ami a 8K-s közvetítésekhez szükséges. Ennek megfelelően a képek még sokkal élesebbek lennének, mint a jelenlegi adások.

„Az elmúlt néhány évben fokozatosan történt az, hogy a közönség világszerte, a világ szinte minden részén hozzászokott a 4K-s tartalmakhoz” – mondta Dhaval Ponda, a Tata Communications alelnöke és globális média- és szórakoztatóipari vezetője a Motorsport.comnak. „A fiatal generáció számára pedig ez az a pont, ahol a mérce már most is van.”

Ponda három kulcsfontosságú szakaszt határozott meg, amelyeken át kell haladni ahhoz, hogy a 8K-s közvetítések korszakába lépjünk.

„Az első lépés az alapul szolgáló digitális infrastruktúra kiépítése, ami alapvetően a következő generációs technológiákba való jelentős beruházásról szól” – mondta Ponda. „Ennek a befektetésnek a nagy része egyben valódi befektetés is a jövőbe, mert ebből a közeljövőben nem lesz bevétel.”

A második lépés a technológiai partnerekkel való együttműködés a 8K ökoszisztéma létrehozására.

„Mindig vállalatok egy csoportja dolgozik együtt, hogy a nézők számára világszerte elérhetővé tegye a változást.”

„Tehát aktívan együttműködünk technológiai partnerekkel, de a nagy sportközvetítőkkel és sportági szövetségekkel is, hogy képesek legyünk eljuttatni ezt a változást a nézőkhöz.”

A legkritikusabb a harmadik lépés: hogy a 8K-s televíziók, képernyők megfelelő árfekvésűek legyenek ahhoz, hogy a közönség azt válassza otthonába. Mivel a technológia jelenleg meglehetősen drága az átlagfogyasztó számára, Ponda úgy véli, hogy az áraknak csökkenniük kell, mielőtt az utolsó lépés megtörténik.

Egy másik kritikus javulás a késleltetés (a valódi, élő történés és annak élő közvetítésben megjelenése közti csúszás).

„A késleltetés csökkentése számos dolgot foglal magában. Többek között jobb hardverrel dolgozunk, és javítjuk a számítógépek feldolgozási teljesítményét” – magyarázta Ponda.

„De az egyik módja annak, hogy csökkentsük a késleltetést és javítsuk a tartalom minőségét, az infrastruktúrába való beruházás.”

A tévéképernyőre kerülő képek késése a sportnézés egyik legfrusztrálóbb aspektusát hozta felszínre. Azt, hogy semmi sincs szinkronban egymással. Ha például a képeket a képernyőn nézzük, a kommentárt a rádióból vesszük, és a telefonon betöltjük a live timingot, a három elem ritkán van szinkronban egymással.

„Ezért együtt dolgoztunk néhány vezető digitális szereplővel annak érdekében, hogy szinkronizált élményt nyújtsunk, ahogy mi nevezzük, ahol a képernyőtől függetlenül minden szinkronban van” – mondta Ponda.

„A technológia ma már rendelkezésre áll ahhoz, hogy ezt az élményt nyújtsuk. És szerintem ez lesz a jövő, így az emberek szinkronizált videófogyasztást tudnak majd élvezni a különböző képernyőkön.”

Zuhan az F1 tévés nézettsége, a vezérigazgató 2024-re várja a fordulatot

Forrás :