fbpx

A brazil IndyCar-pilóta Sennának köszönheti, hogy a csúcsra jutott

Az IndyCar-sztár Tony Kanaan elárulta, hogy a Forma-1-es legenda Ayrton Senna egyszer azt mondta régi csapattulajdonosának, hogy ő még nála is jobb pilóta.

Ayrton Senna öröksége a Forma-1-ben, miután a Lotus, a McLaren és a Williams színeiben versenyzett, soha nem fog feledésbe merülni. Egy olyan versenyző, aki soha nem jutott be az F1-be, de ettől függetlenül kiemelkedő versenyzői karriert futott be, az Tony Kanaan, aki a Track Limits Podcastnek nyilatkozott.

(A motorsport és Brazília között évtizedek óta létezik a kapcsolat. Chico Landi az 1951-es Olasz Nagydíjon való indulásával lett az első brazil, aki a dél-amerikai ország színeiben pályára gurult. Egyetlen kört sem tudott ugyan teljesíteni, de utat mutatott több tucat hihetetlenül gyors brazilnak, akik a nyomdokaiba léptek.)

Vitathatatlanul Ayrton Senna a legjobb versenyző, aki Brazíliából érkezett. A McLarennel 1988-ban, 1990-ben és 1991-ben is megnyerte a bajnokságot. Tony Kanaan tinédzserként próbált érvényesülni, amikor először találkozott Sennával egy gokartversenyen. Útjaik nem sokkal később újra keresztezték egymást, és mivel Kanaan karrierje anyagi okok miatt egy hajszálon függött, Senna gondoskodott arról, hogy ne merüljön feledésbe a neve. Ez egy fontos lépés volt, és most, 49 évesen Kanaan közel 300 futam után befejezte IndyCar-karrierjét, de még mindig versenyez szülőhazájában.

Kanaan 16 évesen versenyzett Senna ellen egy gokartversenyen, és a rajtrács végéről verte meg a legendás brazilt. Az eseményre visszaemlékezve Kanaan így nyilatkozott: „A dobogó az egyik legszebb fotó, ami megvan, és amit a gyerekeimnek mutatok. Én vagyok a dobogón, ahogy pezsgőt pukkasztok, és Senna mögöttem, aki pezsgőt önt a hátamra.”

Kanaan ezután Európában kezdett el versenyezni, és Hockenheimben, amikor a junior szériája egybeesett az F1-es naptárral, újra találkoztak egymással. A brazil így folytatta: „Emlékszem, hogy bementem a motorhome-ba, és öt percig beszélgettünk, ez sok volt. Azt mondta: ‘Látom, holnap a pole-ból indulsz’, én pedig azt mondtam, hogy igen, de kár, mert ez az utolsó futamom, elfogyott a pénzem, majd meglátjuk, mi lesz. Azt mondta: ‘Csak annyit kell tenned, hogy folyamatosan győzöl, aztán végül valami történni fog’. Pár órával később visszatértünk a lakóautóba, és valaki kopogtatott az ajtón, kinyitottuk az ajtót, és ő volt az. Elfehéredtem, bemutatkozott mindenkinek és megkérdezte, ki a csapattulajdonos, aki aztán odajött, és Senna így folytatta: ‘Csak köszönni jöttem, és azért, hogy beszéljek veled, hogy elmondjam, ez a srác jobb nálam. Fel kellene őt venned.’
„Megkaptam az állást az év hátralévő részére 1993-ban, közeli barátok lettünk, igazából inkább mentor volt.”

Tony Kanaan egyike a sok versenyzőnek, akik valószínűleg valamilyen módon Ayrton Sennának köszönhetik a karrierjüket. Egy egész generációnyi brazil versenyzőt inspirált, olyanok, mint Felipe Massa, aki rajta nőtt fel. Brazília azonban az utóbbi időben nehezen tudott csúcspilótát kinevelni, vegyük például Pietro Fittipaldit, Felipe Nasrt és Bruno Sennát.

Senna lehetett volna társtulajdonos a mai Aston Martin F1 csapat elődjénél

Forrás :