fbpx

Ezért volt anno a versenyöltözetek többsége világoskék és fehér

Ma már mindenféle színű versenyoverál létezik, de a múltban olyan sztárok, mint Jim Clark vagy Jackie Stewart világoskék öltözetben versenyeztek. Honnan ered vajon ez a szín?

Amikor régi versenyzői képeket nézegetünk, feltűnik, mennyit változtak a versenyzők versenyoveráljai. Több mint ötven évvel ezelőtt a legtöbb kezdetben világoskék, később pedig fehér volt. Ebből adódott a kérdés: Miért versenyeztek a Forma-1 világbajnokai és GP-győztesei, mint Jim Clark, Jackie Stewart és Jack Brabham ebben a furcsa világoskék színben?
Néhány logót leszámítva az overálokon nem volt semmilyen felirat, és évekig világoskék vagy fehér volt mind. Csak az 1960-as évek közepén jelentek meg az első szponzori színek, minták.

A világoskék alapszín az argentin úgynevezett „Escuderia Suixtil”-re vezethető vissza, innen ered az argentin nemzeti zászló világoskék színe. Kezdetben a kék nadrághoz sárga póló tartozott, ami természetesen szintén Argentína nemzeti zászlajából származott.

Az 1940-es és 1950-es években a Suixtil divatgyártó a motorsporton keresztül próbált nagyobb népszerűségre szert tenni. Amikor az Argentin Autóklub 1948-ban promóciós programot indított (Juan Manuel Fangio volt az első pilóta, akit Európába küldtek), a Suixtil volt az overálok hivatalos szállítója.

Európában aztán sok más versenyző is stílusosnak és kényelmesnek találta ezt a versenyöltözetet, és gyorsan utánozni kezdték. Ma a Suixtil oválokat tekintik a modern versenyzői ruházat első generációjának. A kor összes sztárja viselte, Fangiótól kezdve Stirling Mosson, Mike Hawthornon és Peter Collinson át Jim Clarkig, Jackie Stewartig, Graham Hillig és Jack Brabhamig.
Az 1950-es évek közepén a Dunlop gumiabroncsgyártó bevezette saját változatát, de a világoskék alapszín megmaradt. Csak később érvényesült a fehér, és ma már az öltözet színei és kialakítása a csapat és a szponzorok igényeihez igazodik.
A cégalapító M.S. Rudman 1967-ben bekövetkezett halálával és a modernebb overálok egyidejű kifejlesztésével a Suixtil veszített jelentőségéből. Az ezredforduló után azonban a márka újjáéledt.

A Suixtil ruházati vállalat a motorsportnak köszönhetően új lendületet kapott.

Innen ered a 123 éve szerencsét hozó zöld szín az autósportban

Forrás :