fbpx

Tudod mi hiányzik a januárból? A Race of Champions!

Az utóbbi években mindig januárban került megrendezésre a Race of Champions nevű verseny, amelyen a különféle motorsport szakágak kiválóságai mérkőznek meg egymással, egy szórakoztató esemény keretében.

Az eseményt 1988 óta rendezik meg és az utóbbi két évben, 2022-ben és 2023-ban a svédországi Pite Havsbad adott neki otthont, a sarkkör közelében.

A tervek szerint 2024 januárjában is ugyanez lett volna a helyszín. Azonban szeptemberben bejelentették, hogy a fent említett helyszínen nem tudnak 2024-ben versenyt rendezni, új helyszín pedig nem lett kijelölve. Ennek értelmében világossá vált, hogy az idei, 2024-es esemény elmarad. Úgy tudni, hogy a verseny helyszínéül szolgáló földterülettel kapcsolatos viták a görgettek akadályt a szervezők elé. A város a Pitsundet-szoros mellett fekszik, a tengerparton strandok sorakoznak, és a ROC-ot ezen a most vitatott területen tartották.

Viszont ha már úgy alakult, hogy idén nincs ROC, nosztalgiázzunk egy kicsit!

Az első, 1988-as ROC győztese a finn Juha Kankkunen, egykori raliversenyző lett. Ekkor Nations’ Cupot, vagyis Nemzetek Kupáját még nem rendeztek, arra legelőször 1999-ben került sor és Finnország nyerte a Tommi Mäkinen, JJ Lehto, Kari Tiainen trióval.

A legtöbb évben raliversenyzők diadalmaskodtak, hiszen a ROC alapvetően olyasmi, ami logikusan a ralisoknak fekszik leginkább. Ettől függetlenül több alkalommal nyertek F1-es versenyzők is.

Mi is a ROC lényege? Egy „önmagába forduló” párhuzamos pályán kieséses rendszerben mindig 2-2 versenyző áll egyszerre rajthoz, és tesznek meg egy kört. A kört az nyeri, aki előbb ér célba. A jobb tovább jut, aki alul marad kiesik, és így tovább míg végül a két legjobb mérkőzik meg egymással, hogy kiderüljön, ki kapja meg a „Bajnokok bajnoka” címet.

Egyéni versenyben (Race of Champions) Sébastien Loeb, Mattias Ekström és Didier Auriol a legeredményesebbek, mivel ők 4 alkalommal tudtak nyerni. F1-esek közül David Coulthard volt eddig a legjobb, ő kétszer lett ROC bajnok. De nyert az évek során Romain Grosjean, Heikki Kovalainen, Sebastian Vettel és Juan-Pablo Montoya is.

Csapatban (Nation’s Cup), azonban a Forma-1-esek a legjobbak eddig, egészen pontosan a német csapat, amely nyolcszor diadalmaskodott, ebből 7 alkalommal F1-es párossal. 2007 és 2012 között mindig a Michael Schumacher – Sebastian Vettel páros nyert, majd 2017-ben Vettel Pascal Wehrleinnel kiegészülve nyert. 2018-ban Timo Bernhard és René Rast alkották a győztes német csapatot.

Amit pedig most „extraként” megmutatunk, az Fernando Alonso ROC szereplése, még 2001-ből, mikor még alig ismerte a világ. A spanyol egyéniben már a selejtezőben kiesett, azonban a Nemzetek Kupájában harmadmagával nyerni tudott Spanyolországnak. A döntőben Tom Kristensent győzte le egy SEAT Cordoba WRC-vel.

Dennis „gyártott” egy Hamiltont Alonso ellen, aki még fizetni is képes lett volna egy rendes autóért