fbpx

Meglepő vélemény Verstappen mérnökétől: Max még nincs Vettel szintjén

Guillaume Rocquelin, „Rocky” korábban Sebastian Vettel versenymérnöke volt a Red Bullnál, mikor a német versenyző 2010 és 2013 közötti négy bajnoki címet szerzett.

Rocquelin jelenleg Max Verstappen mellett dolgozik, újabb bajnoki címeket szerezve. Bár kapcsolatuk kiváló, és határozottan eredménye, a mérnök mégis úgy véli, Verstappen még mindig rendelkezik néhány kritikus gyengeséggel Vettelhez képest.

„Szerintem Sebastian teljesebb versenyző volt, mint Max, amikor a csapatunkhoz került” – mondta Rocquelin az Eurosport France Les Fous du Volant podcastjában.

„Szakmai, technikai, közvetítési szinten… [Michael] Schumacher iskolájában képezték ki, ő volt a példaképe. Rengeteget kérdezett, sokat jegyzetelt, és amikor feljött hozzánk, nagyon szigorú volt. Nem véletlen, hogy több bajnoki címet is nyert. Technikailag és mentálisan is jobban felkészült volt.”

„Maxnak talán több volt a természetes tehetsége, erre támaszkodott jobban. De Sebastian volt a legteljesebb.”

„Max mindig is egy ‘főnök’ volt. Nagy önbizalma van, tudja, mit akar, és nagyon egyenes.”

„De őszinte leszek: Max technikailag gyenge a többi versenyzőhöz képest, akikkel együtt dolgoztunk. Úgy gondolom, hogy még sokat kell fejlődnie. A hozzáállásában és az eredményeiben is élen jár. De úgy gondolom, hogy technikai szempontból és az autó fejlesztésének módjában még fejlődhet.”

Mindezek ellenére a holland remekül kiaknázza a benne rejlő potenciált és jól használja erősségeit.

Bár 2023-ban talán túl könnyű dolga volt.

„Ami a leginkább feltűnt nekem, az az, hogy valahogy elvesztette (Max) azt a ‘kétségbeesett éhséget’, ami tavaly megvolt benne” – mondta Rocquelin.

„Érettebb lett. Egyenletesebb lett. A bajnokság megnyerése nagy önbizalmat adott neki, és másképp vezet.”

„Nem feltétlenül lehet egyetlen kiváltó okról beszélni. Ez egy fokozatos dolog, több lépcsőfok is volt. Nagyon fiatalon kezdte az F1-et, nagy ambíciókkal, de nem feltétlenül az ezzel járó érettséggel. És a Toro Rossónál kezdett, ahol talán kevesebb mozgástére és tapasztalat[szerzési lehetősége] volt.

„Aztán ezek a lépések akkor kezdődtek, amikor a Red Bullhoz került. Nagyobb volt a bizalom a csapatban, jól alakult a pályafutása, közelebb került a céljához. Azonnal nyert velünk egy futamot, ami lehetővé tette számára, hogy egy lépést tegyen előre. Fokozatosan egyre több versenyt nyert, és kialakult a kötődése a mérnökeivel.”

Vettel felidézte a Schumacherrel való utolsó beszélgetését

Forrás :