fbpx

Ennyi évre hosszabbított Marko a Red Bull-lal

Helmut Marko, a Red Bull senior motorsport-tanácsadója több médiaértesülés szerint új, hároméves szerződést kötött az energiaital-gyártó céggel.

A 80 éves osztrák új kontraktusával véget vet azon találgatásoknak, miszerint korábbi szerződésének 2024 végén történő lejárta után távozhat a csapattól. Marko befolyása a Red Bull sikereiben mélyreható volt. Komoly szerepe volt a fiatal tehetségek, köztük a jelenlegi F1-es világbajnok Max Verstappen felkutatásában és nevelésében. Éles szeme a tehetségekre és a Red Bull sikerei iránti rendíthetetlen elkötelezettsége nélkülözhetetlen figurává tette őt az alakulatnál. Érdemes megjegyezni, hogy Marko új szerződése újra a Red Bull anyavállalatával, a Red Bull GmbH-val köttetett. Ez kiemeli egyedülálló szerepét az istállón belül.

Nem hivatalos alkalmazottja a Milton Keynes-i bázisú csapatnak. Ez lehetővé teszi neki azt, hogy stratégiai iránymutatást és mentorálást nyújtson anélkül, hogy az F1-es költségvetési sapka kötné. A múlt hónapban az osztrák OE24-nek nyilatkozva Marko megjegyezte, hogy a társalapító Dietrich Mateschitz halála óta megváltozott a Red Bull dinamikája. Sajnálatát fejezte ki, hogy néhai barátja nem lehetett tanúja a csapat 2023-as domináns teljesítményének, amikor a Red Bull 22 futamból 21-et megnyert:

„Ez már egy kibővült csapat, beleértve Mark Mateschitzet, Thaiékat és Oliver Mintzlaffot. Az a módszer, ahogyan Dietrich Mateschitzzel eldönthettük a dolgokat, egyedülálló volt. Ez után a győztes idény után, amely mindent háttérbe szorított, elképesztően sajnáltam, hogy ezt már nem élhette meg.”

Marko tanácsadói szerepe a Red Bullnál tavaly nyáron kérdőjeleződött meg. Ekkor ellentmondásos megjegyzéseket tett Sergio Perez teljesítménye miatt, arra utalva, hogy a „dél-amerikai” gondolkodásmódja is közrejátszott az inkonzisztens formájában. A megjegyzései felháborodást váltottak ki, és Marko Red Bulltól való elbocsátását követelték.

Christian Horner, a csapatfőnök először megvédte Markót, mondván, hogy a tanácsadó megjegyzéseit félreértelmezték. később elismerte, hogy Marko megjegyzései „helytelenek” voltak, és bocsánatot kért Pereztől. Az incidens felerősítette a Marko és Horner közötti szakításról szóló pletykákat, egyesek szerint Marko szókimondó természete és Horner diplomatikusabb megközelítésre való törekvése hatalmi harcot szült házon belül.

Marko és Horner azonban nyilvánosan tagadták, hogy bármiféle ilyen szakítás lenne, és ragaszkodtak ahhoz, hogy „jó munkakapcsolat” van közöttük.

Ez a véleménye Markónak, a Red Bull főnökének a céges karácsonyi bulikról

Forrás :