fbpx

Az F1 milliárdos nyereményalapja: ennyi pénz kapnak a csapatok a 2023-as helyezésük alapján

Bár a Forma-1-ben a nyereményalap nem publikus, néhány pénzügyi kimutatás alapján remek becslést lehet készíteni.

Az F1 által termelt profit felét a csapatok között osztják el, a legtöbbet természetesen a konstruktőri bajnokok kapják, mielőtt lejjebb osztanák tovább. Ezeket a kifizetéseket a Liberty Media 2017-es érkezése óta megnövelték, így biztosítják, hogy a jelenlegi Concorde Agreementben igazságosabban osszák el a pénzt. Ebben a cikkben pusztán a pénzdíjakról írunk. Vannak további bónuszok is.

Például széles körben ismert, hogy a Ferrari extra bónuszt kap, mert az első naptól kezdve jelen van a királykategóriában. Ez állítólag a nyereményalap 5%-a, ami évente körülbelül 50 millió dollárt jelent. Azok a csapatok, amelyek az elmúlt években már sikeresek voltak, szintén további bónuszt kapnak. A korábbi szabályok szerint a bajnok a nyereményalap 20%-át kapja meg, míg a 10. helyezett a 6%-át. Most a bajnokok a nyereményalapból 14%-át kapnak, míg a 10. helyezettek továbbra is 6%-ot.

Bár a pontos kifizetések nem ismertek, az interjúk és elemzések alapján mégis jól meg lehet becsülni a 2023-as pénzdíjakat. Az összes bónusz kifizetése után nagyjából egymilliárd dollárnyi nyeremény marad, amit szét kell osztani az istállók között.

Természetesen a Red Bull az az alakulat, amelyiknél a legtöbb pénzdíj maradt a tavalyi szezon után. Max Verstappen egymaga gondoskodott arról, hogy a bajnoki cím az övék legyen, mintegy 140 millió dollárnyi pénzdíjjal együtt. A Haas csak 60 millió dollárt gyűjtött be a csalódást keltő idényével, amelyben a tizedik helyen végeztek. A többi 800 millió dollár pedig az alábbiak szerint oszlik meg:

Helyezés Csapat Becsült nyereményalap összeg
1. Red Bull 140 millió dollár
2. Mercedes 131 millió dollár
3. Ferrari 122 millió dollár
4. McLaren 113 millió dollár
5. Aston Martin 103 millió dollár
6. Alpine 95 millió dollár
7. Williams 87 millió dollár
8. AlphaTauri 78 millió dollár
9. Alfa Romeo 69 millió dollár
10. Haas 60 millió dollár

Már most történelmi 2024 a Forma-1-ben

Forrás :