fbpx

Ezen a napon: Január 1-jén Forma-1-es versenyt? Naná!

A január meglehetősen üres hónap, Forma-1 tekintetében legalábbis mindenképp. A karácsonynak és a szilveszternek már vége, az F1-es szezonkezdésre pedig még két hónapot várni kell. De nem volt ám ez mindig így!

1953 és 1982 között összesen 23 nagydíjat rendeztek az év első hónapjában! Ekkor általában más kontinensekre utazott a mezőny, így a Dél-afrikai Nagydíj, az Argentin Nagydíj, vagy épp a Brazil Nagydíj volt szezonnyitó, méghozzá januárban. Ráadásul az is megesett, hogy Újév napján, január 1-jén indult a szezon. Az 1965. január 1-jén rendezett Dél-afrikai Nagydíjat Jim Clark nyerte a Lotusszal, a Kelet-fokföldi Prince George Circuit nevű pályán.

A Dél-afrikai verseny 1967-ben január 2-án került megrendezésre, de már a Gauteng tartományban található Kyalami pályán. A versenyt mexikói Pedro Rodríguez nyerte.

Majd egy évvel később a Kyalami pályán ismét újévi versenyt rendeztek, amit ismét Jim Clark nyert meg. Az volt a 25. nagydíjgyőzelmE, amivel megdöntötte Juan Manuel Fangio rekordját.

Hogyan változott a Forma-1-es versenynaptár hossza 1950-től napjainkig?