fbpx

Ezen a napon: Alain Prost csípőből lemajmozta a Forma-1-es mezőnyt

A négyszeres világbajnok Alain Prost manapság meglehetősen bölcsen nyilatkozik, ha nyilatkozik, de nem volt ez mindig így. 2002-ben nem óvatoskodott a jelzőkkel, mikor az akkori mezőny képességeiről beszélt.

A brit The Sun című napilap nyomán a Crash.net akkor így idézte Prostot: „A versenyzők manapság idomított majmok. Egyszerűen követik a mérnökök utasításait, és hagyják, hogy a számítógépek végezzék el a munkát.”

Prost 1993-ban versenyzett utoljára a Forma-1-ben, akkor nyerte negyedik bajnoki címét. 1997 és 2001 között csapattulajdonosként tért vissza, azonban a nevét viselő alakulat, a Prost Grand Prix közel sem lett olyan sikeres, mint a francia ex-versenyző. Csapata a 2002-es szezonkezdés előtt feloszlott, így jogosan feltételezhető, hogy Prost mondandója stílusának az volt az oka, hogy ne kelljen elismernie a csapat kudarcát.

„Számomra ez már nem igazi versenyzés” – mondta épp 21 éve, 2002. december 30-án. „És ami még rosszabb, ezek a versenyzők annyira részei az egész rendszernek, hogy hallgatniuk kell, hogy ne ártsanak a csapat vagy a szponzorok imázsának.”

Prost úgy vélte, hogy a karakterek eltűntek az F1-es mezőnyből, mióta ő befejezte a versenyzést.

„Nem akarok régimódinak tűnni, de az elmúlt tíz évben a versenyzők egyre inkább robotokká váltak” – mondja.

2002-ben többek között olyan versenyzők alkották a Prost által kritizált mezőnyt, mint Michel Schumacher, Kimi Räikkönen, Juan Pablo Montoya, Jenson Button, vagy éppen Jacques Villeneuve.

Újra vezethette a nem túl szép emlékű Ferrariját Alain Prost

Forrás :